"Gradski psi" – lutalice kojih niko ne treba da se plaši

Iako se decenijama u Srbiji psi lutalice smeštaju u prihvatilišta, taj problem nije rešen. Na ulicama se i dalje pojavljuju nove napuštene životinje koje ostavljaju nesavesni vlasnici. Beograđani, koji na ulici vide psa sa plavom ogrlicama, ne treba da brinu – to su "gradski psi".

Ukoliko vidite uličnog psa sa plavom ogrlicom i gumenom belom kopčom znajte da su u pitanju psi koji su sterilisani, vakcinisani i čipovani. To su pronađeni napušteni psi koji su prošli CNR program – vakciniši, steriliši, pusti. Od prošle godine prepoznatljivi su i po plavoj ogrlici.

"To su psi koji su potpuno socijalizovani i koji su potpuno sigurni u komunikciji čovek–pas jer su prošli kroz naš program i koji neće sigurno napasti nikoga, čak ni onog ko se mnogo plaši pasa neće ujesti", kaže Budimir Grubić, direktor "Veterine Beograd".

"Veterina" poziva i sve one koji se brinu o napuštenim psima na ulici da se jave kako bi što više pasa prošlo ovaj besplatni program.

Nakon sterilizacije, čipovanja i vakcinacije pas se vraća na lokaciju sa koje je odveden, odnosno ljudima koji o njemu brinu.

"U azilu preuzimamo pse koji su prošli program, stavljamo im plave ogrlice, obeležavamo ih, preuzimamo papir sa adresama s kojih su psi preuzeti. Obično ljudi koji daju psa za sterilizaciju ostave telefone da ih ekipa kontaktira kada vraća psa, da onu budu tu prilikom puštanja ili da ga oni preuzmu", kaže Nikola Jovanović iz Veterine Beograd.

Sprovođenje predviđenih zakonskih sankcija za neodgovorne vlasnike, čipovanje ali i sterilizacija bitan su načini da se smanji broj pasa i mačaka na našim ulicama, ističu i u udruženjima za zaštitu životnja.

"Beogradski program je, da kažemo, jako dobar jer je u osnovi programa sterilizacija i njega treba da primenjuju i preuzmu i ostale jedinice lokalne samouprave jer se nažalost u mnogim gradovima u Srbiji još uvek ubijaju psi, što jeste nezakonito", navodi Milica Ranković iz udruženja "Feniks".

U "Veterini" kažu da je deo pasa koji je prošao kroz njihov program udomljen, oko 500-600 njih.

"Deo je vraćen na lokaciju, nekih 90 odsto, a desetak odsto je ostao u našim prihvatilištima", kaže direktor Grubić.

Takve pse možete slobodno pomaziti, nahraniti, dati im vode, ili se odlučite da vam postanu prijatelji za ceo život.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво