Kamenovana škola kod Lipljana

Noćas su u selu Rabovce nepoznate osobe kamenovale zgradu izdvojenog odeljenja Osnovne škole "Braća Aksić" iz Lipljana, koje pohađaju srpska deca, pri čemu su razbijena četiri prozora. Srpska lista je zgrožena najnovijim napadima na Srbe na Kosovu i Metohiji.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje ovaj vandalski čin i poziva bezbednosne strukture u Prištini da pronađu i privedu pravdi počinioce koji su kamenovali školu, jer je to jedini način da se nasilje i razbojništvo zaustave.

Očigledno je da se radi o nastavku organizovanog razbojništva, koje ima za cilj da izazove nemir, strah i nesigurnost kod srpskog stanoništva na Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju za medije Kancelarije za KiM.

"I dok predsednik i Vlada Srbije ulažu maksimalne napore da u se našoj južnoj pokrajini stvore uslovi za zajednički život i međusobno poverenje između Srba i Albanaca, napadi na Srbe, na njihovu imovinu, crkve, zdravstvene i obrazovne ustanove su gotovo svakodnevni", konstatuju u Kancelariji. 

Podsećaju da je u istoj školi u ovom periodu prošle godine podmetnut požar, da je u požaru izgorela jedna učionica, a da počinioci do danas nisu pronađeni. 

"Sve to izaziva zabrinutost i strepnju, ali i sumnju da se radi o nastojanjima da se Srbi onespokoje i isprovociraju, kako bi se dobio alibi za neku opasniju akciju protiv srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji", navode u Kancelariji.

Poručuju, međutim, da će Vlada Srbije istrajati u nastojanjima da se na Kosovu i Metohiji očuva mir i i uspostavi sigurnost i bezbednost za sve građane, ali i da će isto tako istarajati u nameri da zašti svoje sunarodnike i njihovu imovinu, pogotovo kada se radi o objektima koji su namenjeni deci.

Srpska lista je zgrožena najnovijim napadima na Srbe na Kosovu i Metohiji. Nakon što se po oprobanom receptu bez ikakvih dokaza hapse Srbi i optužuju za najteža krivična dela, nastavljaju se i napadi na Srbe i škole u kojima se školuju deca. Srpska lista zahteva da se odgovorni što pre pronađu i procesuiraju.  

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović naveo je da tu školu pohađaju i Srbi i Albanci, ali da je kamenovan samo deo škole u koji idu srpska deca.

"Nama Srbima ovo šalje jedan signal koji je usko vezan sa opstankom. Svi znaju šta znači opstanak našeg obrazovnog sistema na Kosovu i koliko se mi borimo i zalažemo da očuvamo naš obrazovni sistem, a ovakve scene nas jednostavno vraćaju u prošlost", rekao je on.

Jedna od zaposlenih u školi u Rabovcu kaže da je nakon kamenovanja policija obavila uviđaj i dodala da je ta škola do sada napadnuta pet, šest, a možda i više puta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се