Neotkriveni biseri Azbukovice raj za ljubitelje prirode

Azbukovica je oblast u zapadnom delu naše zemlje, u kojoj se nalaze brojne turističke destinacije nedovoljno poznate kako domaćim tako i stranim turistima. Smeštena kraj Drine sa jedne strane i valjevskih planina sa druge, opština Ljubovija u svojoj neposrednoj blizini krije netaknutu prirodu koju neki porede sa najlepšim parkovima.

Sa jednog od najlepših vidikovaca na planini Bobija pogled se pruža, čini se, unedogled. Iako kraljicu Azbukovice, kako je meštani zovu, posećuje sve više gostiju, ipak ih nema dovoljno za ozbiljniji razvoj turizma.

"Bobija je pravo mesto za ljubitelje netaknute prirode jer je zaista netaknuta, sa endemskim biljnim i životinjskim vrstama, brojnim izvorima hladne i pitke vode, stazama za šetnju, obeleženim planinarskim stazama", kaže direktorka Turističke organizacije Ljubovija Slađana Grujičić.

U neposrednoj blizini Ljubovije smešteno je 13 crkava i četiri manastira, zbog čega je verski turizam u tom kraju poslednjih nekoliko godina u razvitku. Ulaganje u infrastrukturu do tih objekata, pokazalo se isplativim, jer je samo manastir Svete Trojice u Belim vodama u proteklom periodu posetilo 50.000 ljudi.

"Dolaze nam iz cele Srbije, iz Beograda, iz Užica, iz Bjeljine, Zvornika, čak iz Pirota, iz Vojvodine i tako dalje, a dolaze nam iz Belorusije, iz Rusije", ističe protosinđel u manastiru Svete Trojice Serafim Petković.

Na uređenje vidikovaca i pešačkih staza koje vode do kanjona Trešnjice i Tribuće još se čeka. Zaboravljene su staze u stenama koje su se u rimsko doba koristile kao rudarsko-trgovačka magistrala. Ovi neotkriveni biseri Azbukovice tokom leta, pre svega su mesto okupljanja ljubitelja prirode, ali i ribolova.

Čak 22 kilometra dugačak i hiljadu metara dubok kanjon reke Trešnjice jedan je od najlepših u Srbiji. On nije samo stanište beloglavih supova, nego i mesto gde živi još nekoliko zakonom zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво