Sledećeg leta Beograd dobija novi tramvajski most

Uklanjanje starog tramvajskog mosta kod autobuske stanice u Beogradu počinje u junu sledeće godine. Da bi tramvaji sa Novog Beograda stizali u stari deo grada, trenutno se intezivno radi na postavljanju šina preko novog mosta na Adi. Rok za taj posao je 31. maj sledeće godine. Stari tramvajski most će onda biti postavljen na mestu između Novog Beograda i Ade Ciganlije kao pešako-biciklističa staza – veza Ade i Novog Beograda.

Beograd od sledećeg leta treba da dobije novi most. On bi trebalo da spoji Beograd na vodi i Novi Beograd. Imaće mnogo veći kapacitet i vezivaće se na budući tunel kod Ekonomskog fakulteta koji će ići ispod celog starog dela grada.

"Novi most će biti dugačak 420 i širok 37 metara. Imaće dve pešačko-biciklističke staze, dve saobraćajne trake ka i iz Novog Beograda, kao i dve tramvajske, odnosno, kasnije dve linije metroa", kaže projektant u CIP-u Dejan Srejić. 

Bilo je dosta dilema da li da se tramvajski most uklanja i zamenjuje, a stručnjaci kažu da ga je nemoguće nadgraditi.

Direktor CIP-a Milutin Ignjatović napominje da će novi most biti pet puta efikasniji i bolji od postojećeg. "Protivnici su smatrali da most treba ostaviti kakav je sada, međutim on je pretesan i vreme ga je pregazilo", dodaje Ignjatović. 

Stari most biće u delovima prenesen na Adu Ciganliju, gde će biti ponovo u funkciji.

Prema rečima Srejića, most će biti transportovan vodenim putem.

"Trudićemo se da ga rastavimo na što veće delove. Ideja je da se premesti ceo luk u rasponu od 105 metara", objašnjava Srejić.

Nova tramvajska pruga na Mostu na Adi trebalo bi da bude gotova maja sledeće godine.To će stvoriti uslove da se stari tramvajski most koji se nalazi kod bivše železničke stanice, izmesti već sledećeg leta. Taj poduhvat doneće Beograđanima potpuno novi kvalitet tramvajskog i automobilskog saobraćaja.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво