Potpuna obustava rada advokata zbog ubistva Ognjanovića

Advokatske komore Srbije i Beograda najavile su da će advokati u Srbiji od danas obustaviti rad na nedelju dana zbog ubistva kolege Dragoslava Miše Ognjanovića. Predstavnici dve komore sastaće se sutra sa ministarkom pravde Nelom Kuburović.

Najavljena je potpuna obustava rada, što znači da advokati neće raditi ni hitne, pritvorske predmete, rečeno je Tanjugu u advokatskoj komori.

Na taj način advokatura želi da pošalje jasnu poruku "jedinstva profesije i čvrste rešenosti da se sa ovakvim slučajevima advokatura neće miriti", saopšteno je iz advokatske komore.

Obe komore su najavile i da će raspisati novčanu nagradu za građane koji tužilaštvu dostave verodostojne informacije koje će dovesti podizaja optužnice protiv izvršilaca i naručilaca ubistva advokata Ognjanovića. Visinu nagrade odrediće Upravni odbor komore na sednici.

Prethodno je predsednik AKS Viktor Gostiljac u izjavi za Tanjug rekao da će ovim povodom tražiti hitan sastanak sa ministrima pravde i policije kao i da se formira poseban istražni tim koji bi činili predstavnici tužilaštva, policije i advokature u cilju brzog pronalaženja počinilaca.

Time bi se, kako je naveo Gostiljac, poslala jasna poruka svakome ko misli da može da ubije advokata i prođe nekažnjeno.

Gostiljac je, gostujući na TV Prva, naveo je da će AKS predložiti da se izvrši bezbednosna procena svih advokata angažovanih u osetljivim predmetima. Najavio je da će se predstavnici dve komore sutra sastati sa ministarkom pravde Nelom Kuburović, a očekuju da će imati sastanak i sa ministrom unutrašnjih poslova.

Jedan od zahteva advokata jeste da se formiraju timovi u kojima bi bili uključeni Tužilaštvo, policija i advokati jer, kaku kažu, struka treba da bude na izvoru informacija.

Podrška sudija i tužilaca

Društvo sudija Srbije saopštilo je da je zabrinuto zbog napada na advokate koji predstavljaju deo pravosudnog sistema i apelovalo je na policiju i tužilaštvo da preduzmu sve mere u pronalaženju učinioca zločina.

"Advokatska profesija je deo pravosudnog sistema i napad na advokata ujedno predstavlja napad na pravosudni sistem", navodi se u saopštenju Društva sudija povodom ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića.

Društvo sudija je izrazilo saučešće porodici ubijenog advokata.

Oglasilo se i Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije i izrazilo saučešće porodici, a kolegama advokatima pružaju podršku u aktivnostima i nastojanjima da se javnosti i odgovornim licima u Srbiji skrene pažnja na bezbednost pripadnika pravosudnih profesija.

"Bezbednost onih koji štite bezbednost građana je preduslov za bezbednost društva ucelini i vladavinu prava", navodi se u saopštenju Udruženja tužilaca.

Ognjanović (57) je ubijen u subotu uveče na Novom Beogradu, u bloku 23, a njegov sin (26) je ranjen u ruku.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 30. jul 2018, 11:32) - anonymous [neregistrovani]

Normalno da treba..

Naravno treba pronaci i kazniti pocinioce ali isto tako istraziti Zasto se ovo zavrsilo tragedijom? Ima li ovde nekih neispavnosti iz svih uglova? Svi mi znamo verzije mogu biti jako cudne ako su pare umesane? To je igra bez granica!