Jednonedeljni protest advokata zbog ubistva Ognjanovića

Povodom ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića, Advokatska komora Srbije i Advokatska komora Beograda saopštavaju da će upotrebiti sve svoje resurse i izvršiti najveći pritisak na nadležne državne organe kako bi počinioci tog zločina bili pronađeni u najkraćem roku. Advokati najavljuju jednonedeljnu potpunu obustavu rada.

"Ubistvo advokata Miše Ognjanovića na najdrastičniji način pokazuje u kakvim okolnostima advokati u Srbiji vrše svoju profesionalnu delatnost. Ovo ubistvo je samo poslednje u nizu brojnih napada na advokate od kojih je veliki broj do danas ostao nerasvetljen", navodi se u saopštenju.

Advokatska komora Srbije i Advokatska komora Beograda obaveštavaju javnost da će od ponedeljka 30. 07. 2018. stupiti u jednonedeljnu potpunu obustavu rada, "kako bi poslali jasnu poruku jedinstva profesije i čvrste rešenosti da se sa ovakvim slučajevima advokatura neće miriti".

"Advokatska komora Srbije i Advokatska komora Beograda najenergičnije zahtevaju od svih nadležnih državnih organa da momentalno stave u funkciju sve raspoložive kapacitete, jer je od suštinske važnosti u ovakvim slučajevima odgovarajuća reakcija tužilaštva i policije u prvih nekoliko dana", saopšteno je.

Predstavnici advokature će zatražiti hitne sastanke sa ministrom unutrašnjih poslova i ministrom pravde kako bi se sagledale sve preduzete aktivnosti i formirao poseban istražni tim koji bi činili predstavnici tužilaštva, policije i advokature u cilju brzog pronalaženja počinilaca. U saopštenju se navodi da bi se time poslala jasna poruka svakome ko misli da može da ubije advokata i prođe nekažnjeno.

Advokatska komora Srbije i Advokatska komora Beograda raspisaće novčanu nagradu onome ko nadležnom tužilaštvu dostavi verodostojnu informaciju koja će dovesti do podizanja optužnice protiv izvršioca i naručioca ubistva Ognjanovića.

Advokati upalili sveće na mestu ubistva Ognjanovića

Smrt advokata Dragoslava Ognjanovića nije samo pucanje u advokaturu, već napad na celo pravosuđe i zakon, rekla je advokat Zora Dobričanin Nikodinović i dodala da će upravo zbog toga advokati obustaviti rad na nedelju dana.

"Obustavićemo rad nedelju dana u znak alarma za ovo što nam se desilo. Mi radimo opasan posao i na to moramo konačno da upozorimo sve u državi i šire", ukazala je Nikodinovićeva, koja je zajedno sa kolegama advokatima upalila sveće i ostavila cveće na mestu gde je ubijen Ognjanović.

Veruje da je neophodno da se srpskim advokatima pridruže i kolege iz regiona, jer kriminal ne zna za granice, posebno kada je Balkan u pitanju.

"Ovo što se desilo je katastrofa, nemam reči. Ognjanović je bio dobar i odličan kolega, vrstan i požrtvovan advokat i prijatelj, i to je veliki gubitak za celu advokaturu", poručila je Nikodinovićeva i dodala da je njegovo ubistvo put u anarhiju u kojoj je sve dozvoljeno i gde svako može biti meta.

Takođe, kao advokat i branilac apelovala je na kriminalne klanove da prestanu sa ubijanjem.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво