Pet medalja iz fizike a dve iz hemije za učenike iz Srbije

Na upravo završenoj 49. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike, održanoj u Lisabonu, učenici iz Srbije su osvojili pet srebrnih medalja, saopštili su lideri srpske ekipe. Na olimpijadi hemičara u Brtislavi i Pragu naši srednjoškolci osvojili su dve bronzane medalje.

Medalje su osvojili Novak Stanojević iz gimnazije "Svetozar Marković" iz Niša, Igor i Marko Medvedev iz Matematičke gimnazije iz Beograda, Dimitrije Pavlov iz gimnazije "Vuk Karadžić" iz Loznice i Bogdan Stanojević iz gimnazije "Svetozar Marković" iz Niša.

Treći put uzastopno svi učenici iz Srbije osvajaju medalje na međunarodnoj olimpijadi, i ovo je jedan od najboljih rezultata otkako se učenici iz Srbije takmiče.

Ekipu Srbije vodili su Veljko Janković sa Instituta za fiziku iz Zemuna i dr Božidar Nikolić sa Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Odlazak ekipe Srbije na olimpijadu pomogli su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanija NIS.

Srbija je učestvovala i na 31. Međunarodnom turniru mladih fizičara od 19. do 26. jula u Pekingu, gde je zauzela 18. mesto, pri čemu je za bronzanu medalju nedostajalo 1,7 poena.

Tim Srbije su činili učenici: Petar Petrašinović – 4. razred, Gimnazija "Vuk Karadžić", Trstenik; Emilija Đorđević – 4. razred, Gimnazija u Smederevu; Aleksandra Petković – 3. razred, Gimnazija "Svetozar Marković", Niš; Miloš Petrašinović – 2. razred, Gimnazija "Vuk Karadžić", Trstenik.

Stručni rukovodioci tima su bili dr Aleksandra Alorić i Vladimir Velčić iz Instituta za fiziku u Beogradu i Jelena Pajović sa Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Ekipa Srbije tek drugi put je ove godine učestvovala na ovom prestižnom tradicionalnom međunarodnom takmičenju i zabeležen je sjajan napredak u odnosu na prošlu godinu kad je osvojeno 25. mesto u konkurenciji 30 zemalja, navedeno je u saopštenju.

A na olimpijadi hemičara u Brtislavi i Pragu naši srednjoškolci Andrej Kovačević iz Užica i Marko Beslać iz Beograda osvojili su bronzane medalje.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво