Tragovima predaka u čast sto godina od proboja Solunskog fronta

Udruženje "Otadžbina pamti" je, s namerom da današnjim generacijama mladih predoči vrednosti koje su nasleđe od predaka, na autentičan način obeležilo sto godina od proboja Solunskog fronta. Organizovalo je akciju "100 dece za 100 godina" i "100 kilometara grebenom za 100 godina".

Iz cele Srbije, stotinu dece u pratnji roditelja uputilo se stazama kojima su prošli srpski div-junaci pre jednog veka. Pešačili su od podnožja planine Nidže do vrha Kajmakčalan. Kretali su se linijama fronta i za tri dana prešli više od trideset kilometara.

Četrnaestogodišnja Milica Mitrović ističe da je bilo teško razmišljati o tome da su njihovi preci pre sto godina tuda hodali po snegu i dali živote za potomke.

"Uspon je bio veliki, tu smo videli rovove za haubicu koji još uvek tamo stoje i stavili smo zastavu na vrh malog Nidže", priča njen vršnjak Danilo Trninić.

Dvanaestogodišnja Sonja Glavinić kaže da su pešačili sa rančevima na leđima, a vodu su morali da štede jer je nije bilo dovoljno.

"Bilo je naporno, ali se sve to zaboravi kad se stigne do Kapije slobode", napominje Sonja.

Slušali su predavanja i gledali film o Velikom ratu, imali čas botanike, učestvovali u pozorišnim komadima o herojima.

Obišli su Bolnicu "Arčibald Rajs", Spomen-kosturnicu. Na samom vrhu Kajmakčalan sreli se sa planinarima koji su prešli 100 kilometara grebenom planine i sa njima odali poštu palim srpskim borcima.

"Kako god pogledate na tu akciju, bila je stvarno izuzetna i veoma mi je drago što su deca išla, što smo to sa decom uradili da i ona osete i hladnoću i visinu i sve te priče što smo imali tih dana", kaže otac troje dece Milan Trninić.

Mirko Mitrović iz udruženja "Otadžbina pamti" napominje da je cilj ove akcije bolja budućnost i dobrobit dece.

"Da bi naša deca imala dobru budućnost, oni moraju da imaju dobar sistem vrednosti. Sistem vrednosti na kome su na prvom mestu ljubav, zajedništvo, poštovanje i sloboda, a Veliki rat nam pruža puno primera za izgradnju takvih vrednosti", ističe Mitrović, inače roditelj četvoro dece.

Nije cilj boriti se za slobodu kada do rata dođe, već osvajati i uvećavati slobodu svakog časa u miru, najvažnija je poruka ovog pohoda na Kajmakčalan, ali ne samo za decu i mlade!

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво