Pedeseta operacija tumora pluća VATS metodom, brz oporavak pacijenta

Na Vojnomedicinskoj akademiji urađena je 50. operacija tumora pluća minimalno invanzivnom, takozvanom VATS metodom, bez klasičnog otvaranja grudnog koša. Prednosti su mnogobrojne, a najvažnije je da se pacijent brže oporavlja i kraće ostaje u bolnici.

Ima tek 35 godina, a već je morala da se bori sa melanomom. Tu malignu bolest lekari drže pod kontrolom. Nažalost, Radu je pogodio i tumor na plućima.

"Imala sam tumor od 18 milimetara, odstranili su ga VATS metodom, ali brzo se oporavljam", kaže Rada Marković.

Ovaj problem rešavao se klasičnom metodom, uz otvaranje grudnog koša u dužni od 25 centimetara. Sada je, uz pomoć odgovarajuće opreme i specijalne kamere, intervencija za određene pacijente mnogo lakša.

"Ovom novom metodom pravimo jedan rez, insistiramo na uniportalnom pristupu od pet centimetara, ne širimo rebra, taj pristup je dovoljan i za instrumente i za kameru, i hirurg drži ruke van grudnog koša. Hirurg prati operaciju na monitaru", objašnjava pukovnik dr Vlado Cvijanović, načelnik Klinike za grudnu hirurgiju VMA.

"Vi morate odstraniti ono što ne valja iz organizma, po principima koji su odavno određeni i to isto kao što biste radili otvorenom hirurgijom uradite na ovaj način. S tim što su prednosti ovog načina jasne i uočavaju se i u danima ležanja i u bržem oporavku pacijenta", kaže potpukovnik dr Nebojša Marić, načelnik Kabineta za grudnu hirurgiju VMA.

Cvijanović kaže da je urađeno 50 intervencija i to je ogromno dostignuće. "Jako sam ponosan jer je to budućnost grudne hirurgije", istakao je Cvijanović.

Klinika za grudnu hirurgiju dežura 24 sata dnevno. Ubuduće, biće dostupna i hirurzima iz zemalja regiona, pošto je Klinika za grudnu hirurgiju VMA postala trening centar za tu metodu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво