Isti posao a različita plata, kako do pravde za žene?

Teško je dokazati da zarađujete manje od kolege, osim ako nemate uvid u njegovu platu. U tom slučaju možete podneti pritužbu Povereniku za zaštitu ravnopravnosti ili pokrenuti postupak pred sudom. U Srbiji su primanja izjednačena u javnom sektoru, dok za privatni nema podataka. Poverenica za zaštitu ravnopravnosti pozvala je početkom godine da se prijave razlike, a stigla je samo jedna prijava. Nakon provere, pokazalo se da je neosnovana.

Za obavljanje istog posla žene u Srbiji su manje plaćene od muškaraca a ta razlika je oko 11 odsto.

"Ona se povećava ako se izdvojeno gledaju žene zaposlene u privatnom sektoru gde postoje izražajnije razlike ali se te razlike nivelišu kada se posmatraju svi sektori uključujući i javni gde su plate po zakonu jednake", objašnjava Sanja Popović Pantić iz Udruženja poslovnih žena. 

I kod onih koji ne prave razliku, utisak o bolje plaćenim kolegama je teško izbrisati.

"Postoji samo nedovoljno dobro raspoređen odnos na višim funkcijama u odnosu na žene i muškarce. Muškarci su nažalost više zastupljeni pa se onda u masi može reći da muškarci imaju veća primanja, međutim, kada se posmatra pojedinačno, za isto radno mesto i muškarci i žene imaju identična primanja", ističe Aleksandar Kemiveš iz Privredne komore Srbije.

Ono što je glavni problem kod nejednakih zarada je netransparentnost sistema zarada u privatnom sektoru, što je i teško da se dokaže i kada se prijavi. Dodatno otežava i što žene nisu spremne da to prijave čak i kada sumnjaju.

"Poslodavci nemaju tu obavezu za razliku od javnog sektora ali ako hoćemo da stanemo na put tome i da dobijemo drugačiju sliku, potrebno je da se u slučaju sumnje prijavi", napominje Poverenica za zaštitu ravnoprvnosti Brankica Janković.

Da se odluče na taj korak sprečava ih najčešće, pokazuje praksa, strah od gubitka radnog mesta.

"U vezi sa predrasudama ili stereotipima o rodnoj ulozi koja su to zanimanja koja su adekvatna za žene a koja za muškarce upravo taj jaz najviši je u sektorima finansija i informacionih tehnologija gde su dominantno zaposleni muškarci i to je ono što zahteva da se vremenom izmeni i kada se profesije budu birale u skladu sa našim željama, a ne po tome šta društvo očekuje od žene a šta od muškaraca", kaže Jankovićeva. 

Broj žalbi građana poverenici za ravnopravnost polova je u porastu za oko 20 odsto. Najviše njih se odnosi na diskriminaciju po osnovu invaliditeta, pola i starosnog doba.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво