Leto borbe sa prirodom

Elementarne nepogode ove sezone pričinjavaju ogromnu štetu, ne samo na poljoprivrednim kulturama već i na ionako lošim seoskim putevima. Opštine planiraju da rebalansom budžeta obezbede sredstva za popravke, ali i ono što se obnovi padavine opet unište stvarajući nove probleme.

U požeškoj opštini gotovo mesec dana je vanredna situacija zbog učestalih elementarnih nepogoda. Grad je oštetio i useve i objekte.

"Pa evo, mi smo za sada pokrili najlonom, čekamo samo vreme da se prolepša ne bismo li nešto preduzeli. Ovako ne možemo ništa", požalio se Blagoje Krstonić iz Milićevog Sela.

Teško ide i obnova uništenih seoskih puteva. Predsednik opštine Požega Milan Božić navodi da je ove godine stradalo između sedamdeset i osamdeset kilometara puteva.

"Nismo sanirali faktički onako kako treba nijedan kilometar. Samo privodimo nameni", napominje Božić.

Identična situacija je i u kraljevačkoj opštini, gde se kontinuirano radi na obnavljanju infrastrukture.

"Međutim, sinoć je za nekih pola sata bujica sve to odnela, svakih trideset metara je oštećen put. Imamo zaseoke gde je nepristupačno, gde ne može da se priđe kućama", ističe načelnih Sektora za vanredne situacije u Kraljevu Radoica Kočović.

Grad je juče pustošio sela u tri opštine koje se graniče – Arilju, Požegi, Lučanima.

"Velika su oštećenja na voćnjacima, na kukuruzu, krompiru. To je trajalo negde oko deset minuta", priča Željko Brkić iz Donje Kravarice u opštini Lučani.

Zamenik predsednika opštine Lučani Milivoje Dolović upozorava da su u tom kraju spali na svega trideset i šest raketa.

"Praktično još jedno ovakvo veče, još jedan ovakav oblak ne bismo preživeli", kaže Dolović.

Zato se u krajevima pogođenim elementarnim nepogodama sada strahuje i od najmanje oblačnosti.

U mnogim protivgradnim stanicama, poput one u Gornjoj Dobrinji, posle jučerašnjeg dejstva, nema više nijedne rakete. Strelci su odlučni da dejstvuju, ali ne odlučuju o novim zalihama.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво