Poverenik traži da se tužilaštvo pozabavi aplikacijom

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je Višem javnom tužilaštvu predložio da, povodom mobilne aplikacije "Izabrani doktor", ispita osnovanost sumnji koje ukazuju na izvršenje krivičnog dela neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka.

Kancelarija Poverenika saopštila je da se radi o sumnji da je došlo do ozbiljne kompromitacije zbirki podataka o ličnosti građana Republike Srbije, i to matične evidencije RFZO, te Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS).

Naročito osetljivi podaci građana koji se obrađuju na osnovu zakona, upotrebom promovisane aplikacije ustupljeni su privrednom društvu problematičnog statusa, i to za svrhe direktnog marketinga i profilisanja građana, dodaje se u saopštenju.

Uslovi korišćenja i politika privatnosti aplikacije, koji ovo nedvosmisleno potvrđuju, odmah pošto je Poverenik otvorio postupak nadzora, uklonjeni su sa interneta i do danas nisu dostupni, tako da je sasvim nepoznato pod kojim uslovima se podaci koriste.

Nakon otvaranja postupka nadzora, aplikacija je pretrpela više izmena, od kojih je najznačajnija ta što je, kao vlasnik iste, umesto privrednog društva "Sorsix International d.o.o.", sada označeno Ministarstvo zdravlja, uz oznaku da aplikacija predstavlja sastavni deo IZIS-a.

Ali, s obzirom na to da ministarstvo nije zakonom predviđeni rukovalac IZIS, već je to Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", neminovno se otvara pitanje zakonitosti obrade podataka, odnosno neovlašćenog pristupa podacima iz IZIS-a.

Kako se navodi, Ministarstvo zdravlja i Institut "Batut", u postupku nadzora, i pored uredno dostavljenog zahteva za izjašnjenje a potom urgencije, nisu odgovorili Povereniku na postavljena pitanja.

Time su, ne samo otežali utvrđivanje relevantnih činjenica nego i počinili zakonom predviđen kažnjiv prekršaj, zbog čega je Poverenik danas protiv ministra zdravlja i direktora Instituta podneo zahteve za pokretanje prekršajnog postupka, piše u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво