Vikendaši kod Golupca traže bolje uslove

U vikend naselju Vinci kod Golupca tokom 40 godina izgrađeno je dve hiljade vikendica. Vlasnici su uređivali svoja dvorišta, ali, kako tvrde, treba urediti i sve ostalo. Zbog toga su osnovali udruženje i rešili da protestuju.

Vlasnici vikendica u naselju Vinci na Dunavu kod Golupca, četrdeset godina otkako su počeli da ga grade, žale se na sve. Traže jeftinije i bolje komunalne usluge, stabilnije snabdevanje električnom energijom, gradski prevoz, protivpožarnu zaštitu, uređene plaže i puteve.

"Pre mesec dana postavili su kontejnere, po jedan kontejner na čelu svake ulice koja je dugačka oko jedan kilometar. Zamislite tu šetnju nekoga ko treba da klati kese i bačene stvari da donese do kontejnera", kaže predsednik UO udruženja vikendaša Božidar Stevanović.

U komunalnom preduzeću tvrde da dobro obavljaju svoj posao, ali da ne mogu obračunavati usluge prema dolasku vikendaša.

"Ne smem da kažem da su prioritet priotireta, ali u odnosu na druge stanovnike opštine Golubac su u nekom povlašćenom položaju, jer kod njih tri puta nedeljno vozilo saobraća i iznosi smeće", navodi Miroslav Milošević, direktor KJP "Golubac".

Insistiraju i na redovnom kontrolisanju vode za piće i kupanje.

"Prema informacijama iz Zavoda za javno zdravlje, ove godine samo jednom je kontrolisano na jednom mernom mestu. To ne može. Četiri puta godišnje najmanje kontrola kavaliteta vode za piće u četiri različita godišnja doba sa najmanje tri merne tačke u naselju", kaže lekar u penziji Verica Arsenijević.

Pre desetak godina izvršen je katastarski premer. To je znatno povećalo porez u Vincima, jer ono što su bile livade, sada su kuće. Vlasnici se ne slažu.

"Da se reše poreska davanja vlasnika vikend kuća, da budu na zakonu zasnovana. Mi ne odbijamo da platimo, ali mi ne želimo da platimo ono što nije isporučeno", poručuje Dragan Radović, pukovnik u penziji.

"Tvrdnja da su oporezovani kao Golubac stoji, jer samo po sebi Golubac je gradska zona, a vikend naselje se smatra kao luks prostor", kaže Saša Marjanović , zamenik predsednika opštine Golubac.

U opštinskoj upravi tvrde da će ubuduće raditi na putevima i struji. Ostalo kažu, nije njihova nadležnost ili nemaju dovoljno novca.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи