Deliblatska peščara u tamburaškom štimu

Na Čardaku u Deliblatskoj peščari održava se Druga Internacionalna tamburaška radionica, na kojoj učestvuje tridesetoro dece i mladih iz Češke, Srbije i zemalja iz okruženja. Oni se usavršavaju u sviranju svog omiljenog instrumenta, a završni koncert imaće u Mramorku. Organizator je Tamburaški centar iz Pančeva.

Stručnjaci za tamburu iz Srbije i okolnih zemalja okupili su se drugi put na Čardaku u Deliblatskoj peščari, kako bi preneli svoje znanje mladima koji sviraju ovaj instrument.

Učesnici letnjeg kampa došli su iz različitih sredina, pokušavaju da usavrše svoju tehniku i usklade senzibilitete, vežbajući internacionalni repertoar.

"Ja sam učio violinu u muzičkoj školi, ali sam pre neku godinu počeo da sviram i tamburu, više mi se svidela, najviše zbog pristupačnijih melodija", kaže Mihailo Marjanović iz Pančeva.

"Mi nemamo škole za tamburu u Češkoj, imamo samom dva orkestra, u Studenki i Pragu. Moj deda je svirao tamburu, naš orkestar postoji već 105 godina i ja želim da se ta tradicija očuva", ističe Hana Burdova iz Češke.

"U mom gradu je sviranje tambure stara tradicija, koju sam i ja prihvatio pre par godina. Ovde sam drugu godinu za redom i svako iskustvo mi mnogo znači", ističe Nemanja Čabarkaba iz Pljevalja.

Radionica ima tri dela, solistički, kamerni i orkestarski, a za svaki je zadužen poseban profesor.

"Radimo stvari koje su bitne za tehniku sviranja, motoriku prstiju, ispravljamo desnu ruku. Pomažemo svakom pojedincu da se u tome razvija najviše što može", navodi marko Sesar, profesor iz Osijeka.

Organizator internacionalne radionice je Tamburaški centar iz Pančeva, čiji je cilj da promoviše i razvija tamburu kao instrument na kome može sve da se svira.

"Cilj nam je da što više dece učestvuje, da dođu sa raznih strana i da tambura kao instrument napreduje i živi", navodi Budimir Stojanović, organizarot radionice.
Završni koncert mladih tamburaša biće održan u Mramorku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи