Kuršumlija ili Bele Crkve – odlučiće građani

Uskoro bi Kuršumlija mogla da vrati svoje srednjovekovno ime Bele Crkve, koje je dobila po sjajnim kupolama prvih zadužbina Stefana Nemanje – manastirima Svetog Nikole i Presvete Bogorodice. Današnji naziv nosi iz vremena Turaka koji su te kupole skinuli i od njih pravili kuršume. Građane, koji bi da očuvaju tradiciju, najviše brine da li će to dodatno da ih košta.

Inicijativa za promenu imena Kuršumlije u Bele Crkve potekla je od patrijarha srpskog Irineja.

"Ja sam to davno, kad je bio prenos moštiju Cara Lazara ovde u Kuršumliji, tom prilikom rekao da je vreme došlo da Kuršumlija dobije svoje staro ime Bele Crkve jer je bila Toplica i Kuršumlija ukrašena belim crkvama", kaže patrijarh Irinej.

Stefan Nemanja u Kuršumliji je sazidao svoje prve zadužbine, manstir Svetog Nikole i Presvete Bogorodice.

U Manastiru Svetog Nikole bilo je sedište Topličke arhiepiskopije, a zbog izuzetnog značaja za razvoj državnosti i duhovnosti, ova episkopija je u svome nazivu imala i naziv mitropolije.

U to vreme, Kuršumlija je bila mesto duhovnog i državnog uzdizanja Srbije.

Kuršumlija je u vreme Nemanjića, zbog olovnih krovova svetinja, koji su sijali na suncu, dobila naziv Bele Crkve, dok današnje ime nosi iz vremena Turaka.

"Osmanlije su skinuli te olovne kupole sa krovova kuršumlijskih crkava Svete Bogorodice i Svetog Nikole i od tih olovnih krovova izlivali su kuršume i odatle potiče naziv Kuršumlija", objašnjava istoričar Dejan Rakić.

Mišljenja građana oko vraćanja imena su podeljena. Pojedini bi voleli da se vrati stari naziv, a neki smatraju da ne treba. Većina, ipak, najviše strahuju od novih troškova koje bi morali da snose ukoliko menjaju dokumentaciju.

"Građani neće imati troškove, jer dokumenta će se menjati kada isteknu, ali, uostalom, građani će sami i da odluče jer stavićemo to pitanje na referendum", objašnjava predsednik Opštine Kuršumlija Radoljub Vidić.

Pitanje promene imena naći će se i na narednoj sednici skupštine opštine.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво