Pašteta od suncokreta – za namaz iz Srema čulo se i u Rusiji

Igra stvaralaštva i novina – tako o svojoj ideji i inovaciji prestavljenoj pre 12 godina govori Miroslav Đurka, koji je u Erdeviku otvorio prvu mini-uljaru hladno ceđenog suncokretovog ulja u Sremu. Zato, stiže nagrada za još jednu novinu, paštetu od suncokretovog semena.

Za jednu konzervu paštete potrebno je tačno 320 semenki suncokreta. Uz to i hladnoceđeno ulje i oprema od ljuštača, lomilice, za prebiranje, mlevenje, mešanje, kuvanje, trake za pakovanje i datumiranje.

Pojedine mašine sam je osmislio, za začine morao je u Nemačku a razmere za željeni ukus proizvođaču iz Erdevika donele su najviše muke.

"Trajalo je to jako dugo zato što je bilo usput spoticanja, neznanja, eksperimenata je bilo jako puno dok nisam došao do prave recepture. Ja radim od samo jednog hibrida, našeg novosadskog, to je konzumni koji je prijatnog ukusa. I šta mora da bude – mora sirovina da bude zdrava, nije dovoljno samo doneti suncokret, on mora pažljivo da se preuzme, da se suši, da se otklone sve nečistoće", objašnjava Miroslav Đurka iz firme "Vitastil".

Iz porodične radionice mesečno izađe 15.000 konzervi suncokretovih pašteta. Napravi ih samo troje radnika.

"Svi radimo ovde sve, od ljuštenja suncokreta pa do finalnog proizvoda paštete", kaže Ivan Vali iz Erdevika.

Blaženka Đurka Lukić ističe da posao nije težak, te da se za 10 sati napravi 700 komada paštete.

Ispravnost i svi standardi se poštuju, a kvalitet je potvrđen šampionskom titulom novosadskog sajma. Uz hladno ceđeno ulje, suncokretova pašteta lako je pronašla put do domaćeg tržišta. Interesovanja ima i iz Rusije.

"Ugovorio sam ove godine suncokret na 60 jutara sa mojim kooperantima, to će mi biti dovoljno za 15.000 litara suncokretovog ulja. Tu se dobije kvalitetna pogača za stočnu hranu i isto tako će biti za paštetu dovoljno", ističe Miroslav Đurka.

Spreman je i silos i mašine za ovogodišnji rod. Od avgusta za ulje i paštetu troje zaposlenih u domaćinstvu Đurke u Erdeviku preradiće 120 tona suncokreta.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво