Neophodna jača naučna saradnja Srbije i Nemačke

Tokom ovonedeljnog boravka u Srbiji, predsednik Nemačke nacionalne akademije nauka "Leopoldina" Jerg Haker posetio je Srpsku akademiju nauka i umetnosti, univerzitete, naučno-tehnološke parkove. Smatra da je potrebna jača naučna saradnja Srbije i Nemačke i pomoć u jačanju veza nauke i privrede radi ekonomskog razvoja, uz uključenje većeg broja mladih naučnika.

Postoji nekoliko dobrih modela saradnje Srbije i Nemačke, smatra predsednika Nemačke nacionalne akademije nauka "Leopoldina" Jerg Haker. Važno je da se u kooperacije uključe mladi ljudi jer su oni, tvrdi, investicija u budućnost. 

Jerg Haker, predsednik Nemačke nacionalne akademije nauka "Leopoldina", kaže da srpska nauka ima veliki potencijal, inovacije, istraživačku delatnost.

"I ubeđen sam da to što sam video, naročito ovde u Parku, može da bude model koji se može preneti i na druga mesta. Zato je izuzetno važno da postoji dijalog i saradnja između fundamentalnog istraživanja, inovacija, aplikacija i komercijalizacije, da se ceo taj proces objedini", rekao je Haker.

A u Nučno-tehnološkom parku Beograd je i startap Marka Panića. Iako je tokom doktorskih studija u Hajdelbergu Marko radio na fakultetu, vratio se u Srbiju.

"Pre mesec i po sam se vratio u Beograd jer smo dobili projekat. Razvijamo jednu mašinu za detekciju proteina i dobili smo projekat u okviru Fonda za inovacione delatnosti za razvoj i kasnije za komercijalizaciju tog uređaja", kaže Marko Panić iz kompanije "Smart riserč".

Gordana Danilović Grković, v. d. direktora Naučno-tehnološkog parka Beograd, kaže da žele da pokrenu razne projekte koji bi pomogli mladim ljudima da ubrzaju razvoj, posebno u delu hardverskih proizvoda da bi se intenzivirala proizvodnja novih inovativnih proizvoda iz Srbije.

"Započeli smo taj deo programa i voleli bismo da u tom delu koristimo iskustva Nemačke", kaže Danilović.

A da bi projekti i dobre ideje uspeli, podseća profesor Haker, važno je da privatni sektor i strani investitori sarađuju sa državom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се