Mondoloni: Drago mi je da možemo da podržimo Petnicu

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni posetio je Istraživačku stanicu Petnica, gde je održao predavanje o klimatskim promenama i poručio da je vrlo važno raditi sa mladima na razumevanju klimatskih promena, ekologije i nauke uopšte.

Mondoloni, koji je otvorio i izložbu "Svi aktivni u borbi protiv klimatskih promena!", naveo je da mu je drago što je posetio taj, kaže, poseban centar za mlade koji vole nauku.

"Sve ono što sam video me je impresioniralo. U Francuskoj nemamo ovakvu instituciju, ali mi je drago da našim aktivnostima možemo da podržimo Petnicu. Vrlo je važno raditi sa mladima na razumevanju klimatskih promena, ekologije i nauke uopšte. Ovo što Petnica radi je posebno", rekao je Mondoloni.

Francuski ambasador je govorio o Pariskom klimatskom sporazumu, o tome šta on donosi u borbi protiv globalnog zagrevanja, i obavezama svih država, saopšteno je iz Istraživačke stanice Petnica.

Objasnio je kako je borba protiv klimatskih promena proces koji je prvo bio tema samo za naučnike, da bi se njom zatim počele baviti i diplomate i državnici, a sada je na redu da se svi građani širom planete potrude da se efekat klimatskih promena umanji.

U prisustvu Mondolonija je predstavljen i projekat "Karavan za klimu – Svi aktivni u borbi protiv klimatskih promena!", koji je osmislio i sproveo Francuski institut u Srbiji u Ambasada Francuske zajedno sa Istraživačkom stanicom Petnica.

Taj projekat treba da probudi svest o problemu klimatskih promena kod građana Srbije i da promoviše jednostavna rešenja koja svako od nas na svom nivou može da primeni i da se na svoj način bori protiv klimatskih promena.

"Ova tema je u Petnici prisutna već duži niz godina i mi je predstavljamo učesnicima svih naših programa, jer je ona interdisciplinarna sama po sebi, ali i zato što svi polaznici treba da budu upoznati sa ovom aktuelnom temom koja se tiče celog čovečanstva", kazao je programski direktor Istraživačke stanice Petnica Nikola Božić.

Istraživačka stanica Petnica od 1982. godine organizuje obrazovne programe za motivisane i zainteresovane učenike i studente u oblasti astronomije, fizike, elektronike, računarstva, matematike, biologije, ekologije, hemije, geologije, medicine, lingvistike, istorije, psihologije, antropologije, sociologije, arheologije i dizajna.

Kroz programe ISP do sada je prošlo 50.000 učesnika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво