Po preporuci poverenice smene u Specijalnoj bolnici u Vrnjačkoj Banji

Povernica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković pozdravila je odluku ministra zdravlja da smeni rukovodstvo i reši problem u Specijalnoj bolnici za interne bolesti u Vrnjačkoj Banji, u kojoj već 10 godina ne funkcionišu aparati za dijalizu.

Odluka je usledila posle preporuka mera za ostvarivanje ravnopravnosti koje je poverenica krajem prošle godine dala Ministarstvu zdravlja, Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i Specijalnoj bolnici za interne bolesti Vrnjačka Banja, kako bi se prevazišle smetnje zbog kojih odeljenje za dijalizu ne radi godinama, navedeno je u saopštenju.

Poverenica je istakla da su naši građani, kojima je potrebna dijaliza, zbog ovih propusta putovali u druga mesta, što je dodatno, višestruko opterećivalo sistem zdravstvene zaštite.

Funkcionisanje ovog odeljenja je od velikog značaja, imajući u vidu i da se radi o turističkom mestu, tako da bubrežni bolesnici dobijaju mogućnost izbora mesta za rehabilitaciju i odmor, navela je Janković.

Poverenica ističe da je ova odluka važna za obezbeđivanje prava na adekvatnu zdravstvenu zaštitu osobama koje se leče dijalizom, ravnopravno sa građanima koji koriste druge zdravstvene usluge.

Ona navodi da i ovaj slučaj pokazuje da je postupanje po preporukama u opštem interesu svih građana.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво