Spor hirurga i avio-kompanije – moralna pobeda i pravni presedan

Vest da je hirurg specijalista Bojan Marko Lens pred Višim sudom u Beogradu, posle tri godine, dobio spor protiv avio-kompanije "Svis internešenel erlajns", izazvala je veliku pažnju javnosti. Kompanija je osuđena zbog diskriminacije i neosnovane zabrane leta Lensu.

Bojan Marko Lens je na jednom od mnogobrojnih putovanja na liniji Beograd–Cirih doživeo niz uvreda na ličnoj, ali i etničkoj osnovi, pokušaj deportacije i ucene samo zbog primedbi na ponašanje osoblja.

Ova presuda je svojevrstan presedan, smatraju stručnjaci, jer je reč o prvoj koju su naši sudovi doneli protiv strane kompanije.

Marko Lens do nedavno je javnosti bio poznat kao lekar iz Beograda, svetski poznati hirurg i stručnjak za melanom. Od pre nekoliko dana i kao pobednik u sporu običnog čoveka protiv svetske avio-kompanije. Tri godine je trajala borba posle uvreda na nacionalnoj i ličnoj osnovi.

"Ova presuda ima veći značaj od lične satisfakcije. Ovde je reč o istrajnosti u traženju pravde protiv predrasuda, diskriminatorskih stavova i netrpeljivosti. Kada građanin jedne velike i moćne zemlje pobedi u ovakvoj stvari to nekako dođe kao očekivano. Međutim, kada se to desi jednom građaninu jedne male zemlje, to može da znači početak velikih promena", naveo je Lens.

Kompanija mora da plati troškove suđenja, kaznu od 500.000 dinara i oglasi presudu u dnevnim novinama. Procenjuje se da ih uvrede koštaju oko tri miliona dinara.

"Presuda ima i preventivni karakter. Puno se polemiše o tome da li je odšteta velika ili mala. Ali nije poenta da se ugrozi ekonomska stabilnost bilo koga u postupku, nego da se prosto zna da će kršenje ljudskih prava i diskriminacija po bilo kom osnovu izvesno biti kažnjeni", navela je generalni sekretar Udruženja sudija prekršajnih sudova Mirjana Nikolić.

Školski primer dobre prakse – tako i u Komitetu pravnika ocenjuju presudu i brzinu postupka.

"Ovo je, moram da priznam, nažalost izuzetak da je za nepune tri godine pravosnažno rešen jedan slučaj diskriminacije, pogotovo kada se radi o inostranoj avio-kompaniji, ali, sa druge strane, postoje slučajevi koji traju po pet, šest i do deset godina i tako se obesmišljava svaka zaštita od diskriminacije", istakla je advokat Natalija Šolić iz Jukoma.

Dugotrajni, finansijski iscrpljujući procesi imaju suprotne efekte, upozoravaju pravnici. Zato mnogi odustaju i pre nego što potraže pravdu.

"Tačno je da postoji nesrazmera žalbi građana u odnosu na sudske sporove, ali ja bih to dovela u vezu sa dve stvari: prvo da građani ne znaju kako sudski proces funkcioniše i zato smo mi tu da ih ohrabrujemo, a druga stvar je što se ljudska prava percipiraju kao neki standard koji je imaginaran", objasnila je Mirjana Nikolić.

Natalija Šolić ukazuje da je moguće rešenje u tome da se utvrdi odgovornost onih koji postupaju.

"Ovo je najbolji primer da je moguće završiti u onim rokovima koje je zakonodavac propisao", rekla je Šolićeva.

Lens je posle ovog postupka sav novac koji je dobio u sporu poklonio Zavodu za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju, u kome se godišnje leči 44.000 mališana.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се