Spor hirurga i avio-kompanije – moralna pobeda i pravni presedan

Vest da je hirurg specijalista Bojan Marko Lens pred Višim sudom u Beogradu, posle tri godine, dobio spor protiv avio-kompanije "Svis internešenel erlajns", izazvala je veliku pažnju javnosti. Kompanija je osuđena zbog diskriminacije i neosnovane zabrane leta Lensu.

Bojan Marko Lens je na jednom od mnogobrojnih putovanja na liniji Beograd–Cirih doživeo niz uvreda na ličnoj, ali i etničkoj osnovi, pokušaj deportacije i ucene samo zbog primedbi na ponašanje osoblja.

Ova presuda je svojevrstan presedan, smatraju stručnjaci, jer je reč o prvoj koju su naši sudovi doneli protiv strane kompanije.

Marko Lens do nedavno je javnosti bio poznat kao lekar iz Beograda, svetski poznati hirurg i stručnjak za melanom. Od pre nekoliko dana i kao pobednik u sporu običnog čoveka protiv svetske avio-kompanije. Tri godine je trajala borba posle uvreda na nacionalnoj i ličnoj osnovi.

"Ova presuda ima veći značaj od lične satisfakcije. Ovde je reč o istrajnosti u traženju pravde protiv predrasuda, diskriminatorskih stavova i netrpeljivosti. Kada građanin jedne velike i moćne zemlje pobedi u ovakvoj stvari to nekako dođe kao očekivano. Međutim, kada se to desi jednom građaninu jedne male zemlje, to može da znači početak velikih promena", naveo je Lens.

Kompanija mora da plati troškove suđenja, kaznu od 500.000 dinara i oglasi presudu u dnevnim novinama. Procenjuje se da ih uvrede koštaju oko tri miliona dinara.

"Presuda ima i preventivni karakter. Puno se polemiše o tome da li je odšteta velika ili mala. Ali nije poenta da se ugrozi ekonomska stabilnost bilo koga u postupku, nego da se prosto zna da će kršenje ljudskih prava i diskriminacija po bilo kom osnovu izvesno biti kažnjeni", navela je generalni sekretar Udruženja sudija prekršajnih sudova Mirjana Nikolić.

Školski primer dobre prakse – tako i u Komitetu pravnika ocenjuju presudu i brzinu postupka.

"Ovo je, moram da priznam, nažalost izuzetak da je za nepune tri godine pravosnažno rešen jedan slučaj diskriminacije, pogotovo kada se radi o inostranoj avio-kompaniji, ali, sa druge strane, postoje slučajevi koji traju po pet, šest i do deset godina i tako se obesmišljava svaka zaštita od diskriminacije", istakla je advokat Natalija Šolić iz Jukoma.

Dugotrajni, finansijski iscrpljujući procesi imaju suprotne efekte, upozoravaju pravnici. Zato mnogi odustaju i pre nego što potraže pravdu.

"Tačno je da postoji nesrazmera žalbi građana u odnosu na sudske sporove, ali ja bih to dovela u vezu sa dve stvari: prvo da građani ne znaju kako sudski proces funkcioniše i zato smo mi tu da ih ohrabrujemo, a druga stvar je što se ljudska prava percipiraju kao neki standard koji je imaginaran", objasnila je Mirjana Nikolić.

Natalija Šolić ukazuje da je moguće rešenje u tome da se utvrdi odgovornost onih koji postupaju.

"Ovo je najbolji primer da je moguće završiti u onim rokovima koje je zakonodavac propisao", rekla je Šolićeva.

Lens je posle ovog postupka sav novac koji je dobio u sporu poklonio Zavodu za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju, u kome se godišnje leči 44.000 mališana.

broj komentara 4 pošalji komentar
(petak, 20. jul 2018, 14:11)
anonymous [neregistrovani]

Свака част

Није он једини који је имао проблема са Свис Ерлајнсом. Свака част овом господину што је истерао правду, а још више му скидам капу на томе што ће овај новац усмерити онима којима је најпотребнији.

(petak, 20. jul 2018, 13:46)
anonymous [neregistrovani]

Kazna

je da uplate oglas u sopstvenim novinama ............
kakva satisfakcija :)
americki original

(petak, 20. jul 2018, 09:11)
anonymous [neregistrovani]

Svaka čast.

Posebno je vazno da neko ima hrabrosti iz Srbije da podnese zalbu. A i zalbe gradjana Srbije u Srbiji treba vise postovati.Pozdrav iz Osla.

(petak, 20. jul 2018, 08:45)
anonymous [neregistrovani]

Car čovek

Svaka mu čast na ovome: Ленс је после овог поступка сав новац који је добио у спору поклонио Заводу за психофизиолошке поремећаје и говорну патологију, у коме се годишње лечи 44.000 малишана.