Tomanović: Nema slobodnog građanina bez slobodnog novinara

Nema pravne sigurnosti bez pretpostavke nevinosti, ali nema ni slobodnog građanina ako nemamo slobodnog novinara, kaže advokat Zdenko Tomanović povodom inicijative Advokatske komore Beograda da se u Krivični zakon uvede zatvorska kazna za novinare do tri godine i novčana kazna za kršenje pretpostavke nevinosti.

Tomanović je na skupu "Novinarstvo i pretpostavka nevinosti" koji su organizovali Udruženje novinara Srbije i OEBS, rekao da nema zdravog društva bez slobodnog novinara i njegovog prava da nekada zadre i da se ne može ići u zatvor ako neko sumnja u lošu praksu provosuđa.

Polemiku u javnosti ovih dana izazvala je izjava predsenika Komisije za istraživanje ubistava novinara Verana Matića koji je izneo sumnju u način na koji Specijalni sud vodi postupak za ubistvo Slavka Ćuruvije.

Novinarka Ljiljana Smajlović je upitala šta novinar sme da kaže ako to ne sme?

Reagovalo je Društvo sudija Srbije i Advokatska komora Beograda koji su optužili Matića da krši pretpostavku nevinosti i vrši pritisak na sudsko veće.

Advokatska komora Beograda podnela je i inicijativu za izmenu Krivičnog zakona da se novinari kažnjavaju za kršenje pretpostavke nevinosti kaznom do tri godine zatvora i novčanom kaznom.

Tomanović kaže da je reakcija Društva sudija i Advokatske komore Beograd bila neprimerena i da nema pravne sigurnosti bez pretpostavke nevinosti, ali nema bi slobodnog građanina ako nema slobodnog novinara.

On se upitao šta se dešava kada država zataji i kada pojedinci koji obavljaju državne funkcije žele da ostvare neki politički interes?

"Ne sme se građaninu Srbije uskratiti pravo da novinar razotkriva taj kriminal. Novinar ima obavezu, dužnost da se bavi razotkrivanjima gde postoji sumnja da je pod izgovorom državnih interesa ugrađen interes određene grupe ili pojedinca", rekao je Tomanović na skupu.

"Ograničenja kod izveštavanja o sudskom postupku"

Zamenik predsedništva Društva sudija Srbije Omer Hadžiomerović istakao je da je pretpostavka nevinosti ljudsko pravo koje je garantovano i Konvencijom i Ustavom, da je važna uloga novinara, ali da se mora voditi računa i da postoje ograničenja kada se izveštava o slučajevima koji su u sudskom postupku.

"Kada nešto kritikujete ili izvlačite zaključak uvek morate da vodite računa da je u pitanju sudski postupak koji nije pravosnažno okončan i da važi pretpostavka nevinosti", rekao je Hadžiomerović.

On je dodao da kritika mora biti argumentovana i da se paušalnim ocenama u sumnju dovode same sudije i narušava poverenje javnosti u sud.

Dodaje da to što je neko u pritvoru ne znači da će biti osuđen ili to što je neko pušten iz pritvora da se brani sa slobode ne znači da će biti oslobođen u sudskom postupku.

Tintor: Nerazumevanje novinara o načinima izveštavanja 

Predsednik Advokatske komore Beograda Jugoslav Tintor kaže da postoji suštinsko nerazumevanje novinara na koji način bi trebali da izveštavaju o krivičnim postupcima i da su on i njegovi klijenti koje je branio osetili kako izgleda kada "vam mediji presude prvog dana".

Kršenje prava pretpostavke nevinosti, kaže, postalo je sve masovnije u medijima, a na advokatima je da "zvone na uzbunu", jer kako kaže Tintor na optuženičkoj kliupi se može naći "svako od nas".

On je dodao da se pretpostavka nevinosti najviše krši u fazi istražnog postupka i dodao da novinari moraju da provere informacije koje dobiju od zvaničnika.

Upitan u kojoj zemlji se kažnjavaju novinari zato što su verodostojno preneli izjavu nekog zvaničnika Tintor je rekao da novinari moraju da budu "kontrolori".

"Vi morate da budete kontrolori toga što prenosite. Ovde je u pitanju pretpostavka nevinosti", ostao je pri svom stavu predsednik Advokatske komore Beograda.

Kao najveći problem danas naveo je to što cure informacije u medije u predistražnom postupku.

Cvijić: Zašto reakcija samo na Matićevu izjavu 

Novinar Vuk Cvijić kaže da postoje mediji koji krše pretpostavku nevinosti i upitao predstavnike udruženja advokata i sudija zbog čega su reagovali samo na izjavu Verana Matića, a nisu reagovali na izjave nekih državnih zvaničnika koji su komentarisali neke slučajeve gde je suđenje u toku ili treba da počne.

"Ubijen je novinar i od predsednika Komisije koja se bavi ubistvom novinara očekujem ovako da reaguje, da ne reaguje ovako to ne bi bilo bilo u redu", poručio je Cvijić.

Dodaje da svako ima pravo da se brani i pravo na advokata, ali da je odbrana zločina nešto sasvim drugo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво