Spasioci apeluju: Potreban oprez na kupalištima

Za dva dana na bazenima dva utapanja. Poslednje sinoć oko 22.30 na bazenu hotela u jagodinskom selu Končarevo. Policija utvrđuje odgovornost lica koja su bila zadužena za bezbednost dece iz grupe i hotela. Još nema ni zvanične potvrde kako je pre dva dana na bazenima u Jakovu stradao sedamnaestogodišnjak. Spasioci apeluju na oprez čak i na uređenim kupalištima.

U trenutku nesreće na bazenu nije bilo spasilaca, ni obezbeđenja. O detaljima niko od nadležnih nije želeo da govori. Poznato je samo da je četrnaestogodišnji dečak iz Kladnja skočio u vodu, ronio neko vreme i više se nije pojavljivao na površini.

Prema nezvaničnim saznanjima, grupa dečaka i devojčica se oko 22.30 mimo znanja vaspitača vratila na bazen i tu kupala.

Dečak je sa grupom od četrdesetak učesnika iz Kladnja došao na dečju radionicu. O njima je vodilo računa sedmoro odraslih, uključujući vaspitače i organizatore.

Dva dana ranije, ali tokom radnog vremena, slična situacija dogodila se i u Jakovu. Hitna pomoć nije uspela da reanimira sedamnaestogodišnjeg mladića koji se utopio, prema tvrdnjama očevidaca, posle celodnevnog kupanja. Spasioci kažu da na bazenima retko stradaju neplivači.

"Ako imamo u vidu da na bazene najčešće odlaze plivači, do davljenja odnosno utapanja najčešće dolazi zbog nekih akutnih zdravstvenih stanja koja čak nisu poznata ni samim kupačima", kaže Miodrag Jović, šef spasilačke službe na Adi Ciganliji.

Bazeni kao uređena kupališta treba da imaju spasioce tokom radnog vremena, ali oprez je i na samim plivačima.

"Ima prevencije kod ljudi koji znaju da imaju neki problem zdravstvene prirode i da se obavezno jave spasiocu i da kažu kakav problem imaju kako bi pojačana pažnja bila usmerena na njih dok su u vodi", ističe Jović.

Kupači su najugroženiji na divljim kupalištima, gde nema uređenog ulaza u vodu, ni službi za spasavanje. Da do nesreća ne dođe, apeluju stručnjaci, prvo treba promeniti ponašanje samih plivača. Nije retko da u vodu ulaze nepripremljeni, odmah posle obroka ili pod dejstvom alkohola.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи