DRI: Brojne nepravilnosti kod subjekata revizije

U 376 obavljenih revizija u prošloj godini kod korisnika javnih sredstava utvrđene su greške i nepravilnosti od 743 milijarde dinara, navedeno je u izveštaju Državne revizorske instuticije za 2017. godinu koji je predstavljen u Subotici na zasedanju Odbora za finansije, budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Skupštine Srbije.

Slabosti funkcionisanja sistema interne kontrole, neuspostavljanje funkcije interne revizije, nepravilnosti u vezi sa javnim nabavkama, više isplaćene plate u odnosu na propisane, predstavljaju neke od najčešćih nepravilnosti utvrđenih kod subjekata revizije, ukazao je generalni državni revizor i predsednik Državne revizorske institucije Duško Pejović.

Pejović je na 52. Sednici Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Skupštine Srbije, koja je održana u Subotici, naglasio da Grad Subotica može da posluži kao primer dobre prakse za ostale gradove kada je u pitanju otklanjanje nepravilnosti. 

Tokom sprovođenja revizije Završnog računa budžeta i pravilnosti poslovanja Grada Subotice za 2015. godinu, revizori su utvrdili da od 389 zaposlenih, 386 nije imalo dobro obračunate plate. 

Zbog toga je 123,5 miliona dinara više isplaćeno iz budžeta grada, istakao je Pejović i naglasio da su, nakon sprovedene revizije sve isplate plata svedene u zakonski okvir. 

Što se tiče revizija koje je DRI sprovela tokom 2017. godine, Pejović je istakao da je od ukupno 2.518 preporuka koje je Institucija dala, izvršeno 1.556 preporuka, odnosno 61,8 odsto. 

"U toku je sprovođenje 577 preporuka, revizijama odazivnih izveštaja proveravamo 259 preporuka, a za samo 126 ili pet odsto preporuka možemo reći da nisu izvršene, a očekujemo da bude realizovano više od 70 odsto preporuka", kaže Pejović. 

Kao najznačajnije efekte na osnovu preporuka Institucije, generalni državni revizor izdvojio je izmene i dopune zakona i pravilnika poput izmena ili dopuna pojedinih odredbi Zakona o budžetskom sistemu, Zakona o porezu na dohodak građana, Zakona o javnoj svojini. 

Pejović je naglasio da će DRI i dalje, poštujući načelo nezavisnosti, Narodnoj skupštini i svim zainteresovanim stranama, dostavljati istinite, objektivne i pouzdane izveštaje. 

Vrhovni državni revizori predstavili su izveštaje sektora o revizijama koje je Institucija sprovela u 2017. godini. 

Predsednica Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Aleksandra Tomić naglasila je da je u skladu sa Programom reformi upravljanja javnim finansijama 2016-2020. godine održavaju sednice koje se odnose na rad DRI na transparentan način i izvan Beograda. 

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban rekao je da održavanje sednice Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava u Subotici pokazuje opredeljenost nosilaca javnih vlasti da svoj rad učine transparentnim za sve građane. 

"Grad Subotica poslednje dve godine predstavlja dobar primer upravljanja javnim finasijama", zaključio je Laban. 

Oko 70 procenata nepravilnosti odnosi se na neidentifikovanu i nepopisanu imovinu u javnoj svojini. Kod većine subjekata interna revizija nije uspostavljena na odgovarajući način.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво