Od video-nadzora do patrola, kakvo nam je obezbeđenje potrebno?

Kamere su sve prisutnije, pa se čini da se bez njih ne može – ni u poslovnom ambijentu. Pojedine profesije traže dodatnu zaštitu, a da bi se uspostavio javni red i mir u nekim velikim gradovima patroliraju i službenici privatnog obezbeđenja. Postavlja se pitanje da li je obezbeđenje stvar potrebe savremenog doba ili postaje pomodarstvo.

Pretnje, neprijatni razgovori pa čak i napadi doveli su do toga da posao upravnika traži posebne pogodnosti, ističu u Udruženju "Profesionalni upravnici Srbije".

"Više naših kolega se obratilo udruženju sa molbom da se na neki način aktiviramo u javnosti i da pokušamo da zaštitimo profesiju, jer su bili fizički napadnuti, bili su dakle žrtva oružanih pretnji, njihova imovina je bila ugrožena", ističe Radovan Trifunov iz tog udruženja.

I dok Udruženje smatra da posao upravnika po društvenom značaju i riziku može da parira poslovima koji su na listi onih od javnog značaja, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture podseća da je takav status propisan krivičnim zakonikom.

"Tim zakonom se pripisuje koji su to poslovi od javnog značaja, koji zapravo podrazumevaju povećan rizik po bezbednost lica koji ga obavljaju, i pretpostavljam da bi za izmenu tog zakona i propisivanje da u tu grupu spadaju profesionalni upravnici trebala jedna ozbiljna analiza koja bi opravdala da postoji takav rizik", objašnjava pomoćnica ministra Jovanka Atanacković.

Za sada po zakonu to su zanimanja od značaja za javno informisanje, zdravlje ljudi, obrazovanje, javni prevoz, pravnu i stručnu pomoć pred sudskim i drugim državnim organima. Zato pravi rizik treba prepoznati u vremenu u kome se mnogima čini da opasnost vreba na svakom ćošku.

Aleksandar Nedić iz Privredne komore Srbije smatra da se bezbednosna kultura polako podiže iz godine u godinu.

"Najčešći korisnici su, naravno, pravna lica, odnosno privatne firme, multinacionalne korporacije, kao i naša javna, domaća preduzeća. Da bi se uspostavio javni red i mir u nekim velikim gradovima, kao što su Beograd, Novi Sad, Niš, postavljaju se video-nadzori, patroliraju službenici privatnog obezbeđenja", navodi Nedić.

Uvećana potreba za uslugama bezbednosti u svetu 

Da je potreba za uslugama obezbeđenja uvećana u celom svetu čak i kada to nije neophodno, tvrdi Mladen Milošević sa Fakulteta bezbednosti.

"To je stvar i lične potrebe i subjektivnog doživljaja bezbednosti, nije sve u objektivnim parametrima, ponekad je i to stvar možda prestiža ili pogrešne ili pravilne subjektivne procene sopstvene bezbednosti", rekao je Milošević.

Procenjuje se da u Britaniji na javnim mestima ima oko šest miliona kamera za nadgledanje. Nju Orleans prati objektiv čak 1.500 kamera.

Podaci iz prošle godine pokazuju da ih u Beogradu na javnim mestima ima najmanje 100.000.

Da li će osim kamera, čuvari budno pratiti svaki korak, paziti na svakog zaposlenog vreme će pokazati, kao i da li su zaista potrebne takve mere predostrožnosti.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво