Negotinska Krajina na putu stare vinogradarske slave

U istočnoj Srbiji po izdvajanjima za poljoprivredu prednjači Negotin. Sa 27 miliona dinara, Opština pomaže gajenje svih poljoprivrednih kultura, ali za sadnju autohtonih sorti grožđa pokriva sve troškove. Hoće da vrate staru slavu vina sa geografskom oznakom "Negotinska Krajina".

Porodica Stanković iz Negotina kupila je imanje u selu Dušanovac, pre svega da bi napravili vinariju. Sin Aleksandar posle srednje škole, koju je završio u Novom Sadu, rešio je da se pridruži roditeljima u porodičnom poslu.

"Rešio sam da ostanem na imanju, da radimo vinograd, vino, pravljenje rakije, i tako sve oko poljoprivrede što se radi", kaže Aleksandar.

Domaćinstvo prilično zahtevno, vrednih ruku nikad dovoljno, a za planiranje zadužena je mama.

"Stignemo sve, naravno uz dobru ekipu i dobru organizaciju, dogovor", ističe Nada Stanković.

Stankovići imaju vinograde na nekoliko lokacija i samo jedan podmlađeni sa starinskim sortama. Oni planiraju i nove zasade, tim pre jer mogu dobiti i subvencije.

"Subvencionišemo sto odsto zasada autohtonih vrsta vinove loze, gde su se mladi ljudi našli i krenuli da razvijaju taj deo poljoprivrede. Mi smo tu da pomognemo maksimalno i želimo da mlade ljude zadržimo ovde", napominje Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Vinari su se udružili i sada vino sa ovog područja plasiraju na tržištu sa oznakom geografskog porekla. Pre četiri godine obnovili su udruženje koje sada okuplja petnaest vinarija.

"Imamo internacionalne sorte u samim tipovima vina, ali takođe i bagrinu i crnu tamjaniku i game, koji jeste francuska sorta, semijon takođe, on je u kupaži sa sovinjon blanom i to su one sorte koje će biti ono najbolje iz Negotina", kaže potpredsednik Udruženja vinara "Negotinska Krajina" Vladimir Frunzurelović.

Posle komasacije zemljišta, koja će biti okončana u naredne tri godine, očekuje se da u opštini Negotin bude više od 3.000 hektara ukrupnjenih mladih vinograda, većinom sa autohtonim sortama – bagrina, začinak i crna tamjanika.

Ovaj kraj poznat je po blizu tri stotine sunčanih dana godišnje, što izuzetno pogoduje uzgoju vinove loze.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво