Idealni uslovi za gajenje borovnice u Crnoj Travi

Opština Crna Trava se nalazi na nadmorskoj visini od 1.000 metara. To su idealni uslovi za gajanje borovnice, zbog čega se uz pomoć lokalne samouprave podiže sve više plantaža. Kako bi sprečili nekotrolisanu berbu divlje borovnice Crnotravci će uskoro dobiti rendžere.

Plantažu borovnica u selu Darkovce u opštini Crna Trava Stanča Stojanović formirao je pre pet godina. Danas sa zadovoljstvom ubira plodove dugogodišnjeg rada.

Plantaža ima sistem kap po kap, kroz koji se domaća visokožbunasta borovnica i prihranjuje, a berba će početi za nekoliko dana.

"Ja imam 700 biljki i očekujem između 1.200 i 1.300 kilograma borovnice", navodi Stanča Stojanović iz sela Darkovce.

Opština Crna Trava je od 2013. godine podelila čak 14.000 sadnica. Formirano je preko 26 plantaža na 16 hektara. Očekivani godišnji prinos je 60 tona borovnica, odnosno 300.000 evra godišnje.

"Uz povoljnu klimu i agroekonomsku situaciju, očekivana zarada može biti od 5.000 do 10.000 evra", navodi Veselin Jovašević iz opštine Crna Trava.

Da borovnica polako postaje zaštitni znak Crna Trave, pokazuje i manifestacija Dani borovnice koja je održana u ovoj varošici. U lokalnoj samoupravi su već krenuli u proces brendiranja ovog voća.

"Naš je cilj da borovnica bude naš brend. Mi smo na skupštini doneli odluku da pokrenemo akcioni plan gde ćemo zaštiti borovnicu i obezbediti čuvare", navodi Slavoljub Blagojević, predsednik opštine Crna Trava.

Ljubiša Stojmirović, narodni poslanik navodi da je razgovarao sa ministrom Nedimovićem.

"I on mi je obećao da će obezbediti jedan broj sadnica koji bi bili na raspolaganju ljudima koji žele da se bave ovim poslom", navodi Stojmirović.

Što se divlje borovnice tiče, berači se retko gde mogu videti. Ne zbog toga što je kontrola velika jer inspektora za zaštitu životne sredine nema dovoljno, već zbog činjenice da je berba skoro završena, iako borovnica još nije zrela. Da bi se u narednoj godini to sprečilo u Crnoj Travi će u narednoj godini formirati rendžersku službu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво