Kako rešavati probleme romske zajednice

Udruženje "Romi sa Morave" u Ćupriji organizuje predavanja i radionice, koja za cilj imaju da se kod većinskog stanovništva smanje predrasude prema Romima, ali i podigne svest o nacionalnoj pripadnosti i identitetu te nacionalne manjine. Projekat "Da mi to možemo" finansira se sredstvima opštine Ćuprija.

"Živa biblioteka" naziv je radionice udruženja "Romi sa Morave",a poruka da radom i zalaganjem mogu da ostvare snove. "Nojer i ja" priča je trinaestogodišnjaka koji želi da postane fudbaler.

"Nojer je golman od najboljih golmana zato sam njega izabrao i želim da budem kao on. Najviše volim fudbal, treniram već šest godina", rekao je Dušan Nedeljković, učesnik radionice, koji je odličan đak.

Rano napuštanje škole, rani i prinudni brakovi, teško zapošljavanje, samo su neki od problema sa kojima se Romi suočavaju. Svesni su ipak da je obrazovanje ključni preduslov za bolji život.

Učesnica radionice Koviljka Kostić kaže da deca moraju da se školuju i da imaju svoj zanat.

"Ako smo mi stariji nepismeni, nemamo neke zanate, neka omladina ima", kaže Kostićeva.

Približavanje zdravstvenog sistema još jedan je od ciljeva udruženja. Prva radionica namenjena je ženama.

"Treba mnogo govoriti ženama romske populacije o neophodnosti redovnih sistematskih pregleda. To su vrlo jednostavni pregledi koji mogu da budu zastupljeni, za njih i njihov način života i razmišljanja, znači to je dva do tri puta godišnje", kaže ginekolog Maša Ilić Marić.

Svest o nacionalnoj pripadnosti i identitetu nešto je na čemu se mora stalno raditi,svesni su toga Romi ali i brojnih teškoća sa kojima se suočavaju više u odnosu na većinsko stanovništvo.

"Romska nacionalna zajednica pored toga što ima problem sa obrazovanjem - to je činjenica, ima veliki problem u zapošljavanju, čak i kod onih Roma koji su visokoobrazovani", rekao je Aleksandar Nedeljković, sekretar udruženja "Romi sa Morave".

Prema poslednjem popisu u Ćupriji živi 500 Roma, mada se taj broj zbog stalnih migracija menja. Za naredni mesec udruženje je planiralo radionicu o stanovanju Roma.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво