Obeležena stogodišnjica smrti porodice Romanov

Srpska pravoslavna crkva i podvorje Ruske crkve u Beogradu obeležili stogodišnjicu smrti carske porodice Romanov. U Starom dvoru gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić organizovao svečani prijem.

Patrijarh srpski Irinej služio je svetu arhijerejsku liturgiju u Ruskoj crkvi na Tašmajdanu, a litija se kretala od crkve do spomenika caru Nikolaju Drugom.

U besedi kod spomenika, patrijarh Irinej je istakao da Srbija ima mnogo razloga da obeleži današnji dan, za koji je rekao da je pre sto godina bio najtragičniji dan u istoriji ruskog i slovenskog naroda uopšte.

"Danas obeležavamo dan koji je tragičan za čitav slovenski narod i za nas Srbe. Car Nikolaj učinio je mnogo za srpski narod i kada naši zapadni saveznici nisu hteli da prime srpsku vojsku, koja se kretala kroz Albaniju, car Nikolaj im je postavio ultimatum, ili će ih primiti ili će on (car Nikolaj) sklopiti mir sa Nemačkom", podsetio je patrijarh Irinej. 

Patrijarh je istakao da je pitanje da li bi Srbije posle Prvog svetskog rata uopšte i bilo da nije bilo cara Nikolaja Drugog. 

Opisujući istorijske događaje koji su se desili pre 100 godina, patrijarh je naveo da je današnjem danu i mučeničkoj smrti cele carske porodice prethodilo godinu dana, kako je rekao, mučenja, ponižavanja i klevetanja cara Nikolaja koji je, kako je kazao, bio spreman da sve žrtvuje za Rusiju i ruski narod. 

Dodao je da su ga prvo izdali ruski ministri i generali, koji su mu savetovali da abdicira, jer su mu rekli da je spas Rusije u tome. 

"Nakon mučeničkog ubistva cara Nikolaja i njegove porodice, u Rusiji je počela da se proliva krv, stradali su najugledniji ljudi, hiljadu crkava je porušeno... Prolivana je krv na svakom mestu i to je trajalo mnogo desetina godina", kazao je Irinej i dodao da su mnogi Rusi i u vreme boljševizma i socijalizma čuvali ikone cara Nikolaja i poštovali ono što je on uradio za svoju zemlju, kao i njegovo stradanje.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović istakao je da je Nikolaj Drugi žrtvovao svoj život, život svoje porodice, svoju krunu i carstvo zbog Srbije.

"On zato i danas, 100 godina od njegove mučeničke smrti, živi u srcima svih Srba. I živeće večno, jer su ga njegova dela i stradanje učinili velikim", rekao je Popović.

Osvrnuvši se na dela cara Nikolaja, Popović je primetio da većina prisutnih na današnjem parastosu ne bi bila ni rođena da Sveti car Nikolaj Drugi nije spasao naše pretke sigurne smrti.

Popović je rekao i da, kao što je nekada car Nikolaj pomagao Srbiji, tako danas čini ruski predsednik Vladimir Putin, koji Srbiji pomaže u očuvanju Kosova i Metohije i opstanku Srbije i srpskog naroda.

"Jer bez Kosova i Metohije mi ne postojimo ni kao narod, ni kao država. To je poruka svima onima koji podržavaju lažnu tvorevinu na Kosovu. Rusija će pristati jedino na rešenje koje je prihvatljivo srpskom narodu, a koje je u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN i Ustavom Republike Srbije", rekao je Popović.

Istakao je da, kao što se Srbija neće odreći KiM, tako se neće odreći ni bratstva sa Rusijom.

"Srbija je ponosna zemlja koja nikada ne izdaje svoju braću. Pritisci na našu zemlju su ogromni, ali Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji, jer bi, u suprotnom, zarila sama sebi nož u leđa", kazao je Popović.

Obeležavanju 100 godina od stradanja carske porodice u Beogradu, osim patrijarha Irineja, ministra Popovića i mnogobrojnih građana, prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, kao i mnogi poslanici Narodne skupštine Srbije.

Car Nikolaj Drugi se odrekao prestola u toku Februarske revolucije 1917. godine i od tada se nalazio u kućnom pritvoru zajedno sa porodicom.

U leto iste godine, odlukom Privremene vlade, sa porodicom je upućen u Tobolsk, a u proleće 1918. godine boljševici su ga prebacili u Jekaterinburg gde su ga i streljali 17. jula 1918. godine, zajedno sa porodicom i četvoro slugu. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво