Informatičari i matematičari doneli 14 medalja za Srbiju

Mladi matematičari i informatičari osvojili su 14 medalja na nedavno završeniim takmičenjima u Rumuniji. Na uspehu im je čestitala državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

"Naši budući vrhunski naučnici, pronalazači, preduzetnici, još jednom su nam poslali poruku da su vredni ulaganja u njih, predstavivši Srbiju kao državu kojom treba da se ponosimo", istakla je Matić.

Ona je podsetila da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija podržalo učešće naših takmičara na međunarodnim takmičenjima za mlade sa pet miliona dinara, ali da je potrebna i dodatna finansijska sredstva ne samo za njihovo predstavljanje na međunarodnoj sceni, već i za organizaciju internacionalnih takmičenja u našoj zemlji.

Na 59. Međunarodnoj olimpijadi iz matematike u Kluž-Napoku u Rumuniji, koja je održana od 3. do 14. jula, tim Srbije osvojio je šest medalja – dve zlatne, dve srebrne i dve bronzane medalje.

Učenici Matematičke gimnazije Aleksa Milojević i Pavle Martinović - zlatne medalje, Igor Medvedev i Jelena Ivančić - srebrne medalje, Jovan Toromanović i Nikola Pavlović, učenik gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" - bronzane medalje.

Na 12. Juniorskoj balkanskoj informatičkoj olimpijadi koja je od 7. do 13. jula 2018. godine održana u Temišvaru, informatička ekipa Srbije osvojila je dve srebrne i dve bronzane medalje.

Učenici Matematičke gimnazije iz Beograda Jovan Bengin i Mateja Vukelić osvojili su srebrne medalje, a Veljko Toljić iz OŠ "Vožd Karađorđe" iz Leskovca i Miroslav Grubić, učenik novosadske gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" bronzane medalje.

U istom periodu, takođe u Temišvaru, odigrala se i 26. Balkanska informatička olimpijada, na kojoj su Aleksa Milisavljević iz Matematičke gimnazije i Tadija Šebez, iz gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" iz Novog Sada osvojili srebra, a Momčilo Topalović i Mladen Puzić, obojica đaci Matematičke gimnazije - bronzane medalje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво