Trivan: Sumnja se da su hemijske materije uzrok problema na deponiji u Kikindi

Obilazeći deponiju u Kikindi, na kojoj je pre oko dve nedelje pronađen nedozvoljeni otpad, ministar ekologije Goran Trivan je istakao da se sumnja da su uzrok problema hemijske materije. Kompanija "FCC EKO" saopštila je da je i dalje ubeđena da će rezultati laboratorijske analize uzoraka sa deponije u Kikindi, kao i istraga, potvrditi da ta kompanija poštuje sve važeće propise i zakone.

Istraga je u toku, a analizu uzoraka zemljišta obavlja Institut Vinča.

Rezultati će biti poznati za oko mesec dana.

U okviru istrage, biće utvrđeno da li je došlo do propusta i eventualne kontaminacije, što će pokazati uzorci nakon detaljnih analiza stručnih institucija, rekao je ministar Trivan.

"Da li postoji osnovanost sumnji, pokazaće istraga, a javnost će biti blagovremeno obaveštena o rezultatima analiza uzorkovanih materija iz otpada i zemljišta", rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, svaki deo Srbije mora biti proveren. 

"Bavićemo se svim preduzećima koja se bave tretmanom opasnog otpada, kao što ćemo se baviti svim deponijama gde se odlaže otpad kako bi znali šta se na njima dešava, kako se njima upravlja, a da bi sprečili eventualna zagađenja, i u tome neće biti izuzetaka", istakao je Trivan.

On je, kako je saopštilo ministarstvo, naglasio da je veoma važno da preduzeća koja posluju sa opasnim otpadom, rade to na zakonit način. 

"Striktno ćemo poštovati zakon, bez obzira o kome se radi, velikoj ili maloj firmi, kako bi zaštitili zdravlje i bezbednost naših građana. Zdravlje nacije neposredno zavisi od stanja životne sredine i zato je nedopustivo zagađivanje zemljišta, deponija, zagađivanje vode i bilo kakva degradacija životne sredine. Profit ni u kom slučaju ne može biti i nije važniji od našeg zdravlja", istakao je Trivan.

Ministar je dodao da je dolaskom na deponiju želeo da pokaže da će svi, bilo da su strani ili domaći investitori koji se bave preradom otpada biti provereni.

Regionalnim centrom za upravljanje otpadom u Kikindi upravlja FCC. 

Saradnici iz Ministarstva ekologije potvrdili su nam da su preliminarne analize pokazale da nema radioaktivnosti.

FCC: Istraga će potvrditi da smo poštovali propise i zakone

Kompanija "FCC EKO" saopštila je da je i dalje ubeđena da će rezultati laboratorijske analize uzoraka sa deponije u Kikindi, kao i istraga, potvrditi da ta kompanija poštuje sve važeće propise i zakone.

Pošto ceo proces istrage još traje, suviše je rano da se donose zaključci, ističe se u saopštenju izdatom povodom konferencije za štampu Ministarstva zaštite životne sredine i obraćanja ministra Gorana Trivana na mestu tek započete istrage, na deponiji u Kikindi. 

Ta kompanija je, iznoseći detalje procesa istrage u regionalnoj deponiji, navela da je tamo samo tokom ove godine sprovedeno pet inspekcijskih nadzora.

"Sve ove inspekcije iz 2018. kao i tokom 2017. pokazale su da Regionalni centar za upravljanje otpadom u Kikindi posluje u skladu sa svim zakonskim propisima i zahtevima očuvanja životne sredine i da ne zagađuje podzemne vode", dodaje se u saopštenju. 

FCC takođe ukazuje da je javni tužilac naložio da analizu izvrši Institut u Vinči.

"Prema našim informacijama, laboratorija u Vinči nije akreditovana da obezbedi analizu za određene parametre uzoraka. Takođe je pod znakom pitanja učešće naših konkurenata u procesu uzimanja uzoraka. Sa druge strane, FCC nije dobio dozvolu da uzme svoje sopstvene uzorke ili da analizu istih uzoraka uradi neka nezavisna i ovlašćena laboratorija iz Češke", dodaje se u saopštenju.

Pod znakom pitanja je, kako se navodi, takođe činjenica da su dva direktora FCC kompanije zatvorena samo na osnovu rezultata nezavršene inspekcije i opravdanje za to je mogući rizik da napuste zemlju.

"Pošto je osnovni interes FCC usaglašenost sa zakonom, kompanija obezbeđuje svu potrebnu saradnju sa svim zvaničnim institucijama, kao što su policija i javno tužilaštvo", dodaje se u saopštenju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво