Spomenik caru Dušanu za ponos Bogunovčana

U selu Bogunovac u opštini Medveđa na samoj administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom podginut je spomenik caru Dušanu. Reč je o donaciji Mileta Radosavljevića, koji je dugo živeo u Beču. Da je Bogunovac posebno selo potvrđuje i činjenica što je tu podignut i spomenik svim majkama koje su izgubile sinove u oslobodilačkim ratovima. Tu se, inače, sredinom jula svake godine održavaju i Bogunovačke igre, koje čuvaju tradiciju tog kraja.

Preci su im došli iz Peći krajem devetnaestog veka. Od tada do danas meštani Bogunovca u opštini Medveđa, na samoj administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom, poznati su po hrabrosti i junaštvu.

Ponosni su na svoj slobodarski duh, na svoje junake iz srpskih oslobodilačkih ratova. Na inicijativu Mileta Radosavljevića, koji je radio u inostranstvu, Bogunovčani su podigli spomenik srpskom caru Dušanu.

Braća Milisav i Tomislav, koji je sam konstruisao spomenik, danas sa zadovoljstvom gledaju svoje delo za nezaborav.

"Meni i burazeru je bio cilj da mladi ljudi vide ko su, šta su i odakle su i zato smo podigli ovaj spomenik, da se zna odakle potičemo", kaže Milisav.

O začetku ideje priča Tomislav. "Počeli smo od prvih spomenika koje sam ovde napravio, onda sam rekao – 'daj da napravimo za srpskog cara Dušana, pošto su ovo sve njegovi vojnici'", rekao je Tomislav.

Ispred velikog spomenika srpskom caru u Bogunovcu, koji je okrenut ka Peći, meštani ovog sela posebno su ponosni što jedini u Srbiji pored starih krajputaša imaju i spomenik srpskim majkama.

"Građani Medveđe i cele Gornje Jablanice izuzetno poštuju boračku i junačku tradiciju i uspomenu na sve pale borce u svim ratovima i upravo je ovaj spomenik caru Dušanu i garant opstanka svih nas na ovim prostorima", naveo je dr Nebojša Arsić, predsednik opštine Medveđa.

Bogunovac danas ima 60 stanovnika. Sredinom jula svake godine tu se organizuju tradicionalne igre posvećene mladima. Da se zna ko su, šta su i odakle su. Osmogodišnji Mateja u cikvanju je bio bolji od svog dede. Tradicija se nastavlja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се