Idvorska škola za mlade naučnike

Rodno mesto Mihajla Pupina svakog leta postaje stecište mladih talenata. Najbolji učenici iz cele Srbije učestvuje na naučnom i edukativnom kampu Mihajlo Idvorski Pupin. Intersesovanje je svake godine sve veće.

Ulaznica za kamp su osvojene medalje na takmičenjima iz matematike i fizike. Mnogima ovo nije prvi boravak u kampu. Ali nekima jeste.

"Meni je ovo prva godina u kampu i iz priča sam čuo da ovde može mnogo toga da se nauči", kaže Filip Mitić iz pančevačke gimnazije "Uroš Predić". 

Njegov imenjak je iz gimnazije je tu drugi put. "Drugi put sam u kampu i vrlo je značajan zato što mnogo naučio. Pored toga je i dobro društvo", rekao je Filip Ranković.

Dragiša Matić, učitelj u Idvoru, i ovoj generaciji će ispričati svoju priču o Pupinu.

"Želimo da sam lik i delo Mihajla Pupina na njih deluje kao stimulacija, da vide da se i iz male sredine, velikim radom, željom za znanjem može podići do zvezda, kao što je to majka Olimpijada govorila svom sinu Mihajlu", istakao je Dragiša Mitić.

Ovo je nagradni kamp za najbolju decu Srbije.

"Kamp je besplatan za učenike.  Kada smo sagledali sve šta oni rade ovde, na koji način, kakve učenike pozivaju, nismo mogli da odbijemo taj momenat pružanja podrške", ističe Miloš Blagojević iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

O novinama govorio je Dragoljub Cucić, direktor regionalnog centra za talente "Mihajlo Pupin".

"Ove godine radiće eksperimentalne zadatke sa državnih takmičenja iz fizike, koje su svi radili, ali u formi kompjuterske simulacije, što sigurno nisu radili po školama", ukazao je Cucić.

Kamp traje deset dana. Đaci imaju dva mentora a predavači su studenti i profesori Unverziteta u Beogradu i članovi MENSE.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво