Matične ćelije neznanaca iz celog sveta spasavaju živote

Vojnomedicinska akademija obeležava 45 godina od prve transplantacije matičnih ćelija u kojoj pacijent ima donora. Od tada je urađeno više od 1.200 transplantacija, a 100 intervencija urađeno zahvaljujući nesrodnim davaocima koji su pronađeni u internacionalnom registru. Na Klinici za hematologiju VMA taj program transplantacije počeo je pre pet godina.

Zbog akutne mijeloidne leukemije, Dobrivoju je transplantacija matičnih ćelija urađena pre dve i po godine. Donor je bila devojka iz Nemačke, koja je u trenutku darivanja matičnih ćelija imala 19 godina.

Kako formalno-pravni propisi predviđaju, mogli su da se upoznaju tek dve godine posle intervencije. Obostrana želja ispunjena je susretom koji je nedavno organizovan u Beogradu.

"Bila je u Beogradu u aprilu, proveli smo vikend zajedno i ja sam njoj veoma zahvalan zbog svega što je učinila za mene i moju porodicu", priča Dobrivoje Stepanović.

Dobrivoje se dobro oporavlja, ide na redovne kontrole, vratio se poslu.

Njegova najvažnija poruka u ovom trenutku jeste da u našem registru davalaca koštane srži i matičnih ćelija, gde je trenutno tek malo više od 7.000 ljudi, mora da bude što više potencijalnih donora jer nema ni jednog jedinog razloga da u tom registru ne budu svi građani.

"Moj sestrić je potpisao karticu, moja žena se odmah prijavila. Moja poruka bi bila da bi svako trebalo da se prijavi", kaže Dobrivoje.

Na Klinici za hematologiju VMA nedavno je urađena 100. transplantacija matičnih ćelija od nesrodnog davaoca.

Centar za transplantaciju VMA je već dugo član Evropskog udruženja za transplantaciju, što znači da u intervencijama slede praksu i standarde koji važe i u drugim zemljama.

Direktorka Klinike VMA za hematologiju prof. dr Dragana Stamatović napominje da rezultati koje Centar postiže apsolutno mogu da se mere sa drugim svetskim centrima.

"Danas bolesnici kojima je neophodna trasplantacija matičnih ćelija ne moraju biti upućivani u inostranstvo. Pretragom internacionalnog registra koji ima 30 miliona donora, preko našeg nacionalnog registra, u mogućnosti smo da za više od 90 odsto pacijenata nađemo odgovarajućeg donora" ističe profesorka Stamatović

Nemačka fudbalska reprezentacija nije pokazala zavidan uspeh na ovom Svetskom prvenstvu, ali zato su gotovo svi njihovi građani u registru davalaca koštane srži, i ubrajaju se u najčešće naše donore.

Treba uvek imati na umu da su mnogo veće šanse da nam tokom života zatreba transplantacija nego da budemo donor.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво