Koliko je Koridor 10 pomogao razvoju turizma na jugu Srbije?

Sve veći broj putnika koji tokom leta prolaze kroz Srbiju na putu ka konačnom odredištu baš u našoj zemlji napravi pauzu. Zato i ugostitelji, pogotovu duž Koridora 10, prilagođavaju svoju ponudu i pokušavaju da tranzitnim putnicima boravak u Srbiji produže.

Blizina Koridora 10, prirodan ambijent, bez buke i saobraćaja, daju prednost kampu "Enigma" kod Vranja. Usputna je stanica, odmorište onima koji idu na letovanje u Grčku, Tursku. Najviše ih je iz Holandije, Mađarske, Poljske, Slovenije.

"Na internetu sam našao gde da prespavamo. Imamo troje dece. Ovde je čisto, mirno, na idealnom mestu", rekao je David Turšić iz Slovenije.

"Nama je to dosta bitno, jer na putu treba barem tri dana da idemo normalno", kaže Davidov sunarodnik Peter Klofuter.

Kamp postoji od 2011. godine. Izgradnjom auto-puta, iz godine u godinu povećava se broj turista koji u tranzitu borave u njemu.

"Mi smo prošle godine imali oko 1.500 noćenja, ove očekujemo da to bude 2.000 i više. Zasad ide tempo rasta", kaže Radoslav Stevanović, vlasnik kampa "Enigma" kod Vranja.

Ko ne voli spavanje pod vedrim nebom, traži smeštajne objekte. U Vranju ima dvadesetak prenoćišta.

Direktor hotela "Garni" u Vranju Zoran Stanojević kaže da je, u odnosu na 2012. godinu, povećanje oko 70 odsto. Kako kaže, računaju da će sa završetkom Koridora 10 taj broj ljudi još više rasti, kao i broj noćenja i poseta gradu Vranju.

"Osim što smo imali prilike da u ovom delu malo olakšamo sebi put i prenoćimo, u Vranju ima mnogo lepih stvari da se vidi", rekao je Nikola Ćurčin iz Požarevca.

Prirodne lepote, znamenitosti, gostoprimstvo – to je ono što krasi Srbiju, kažu stranci. Državljani Turske na putu do odredišta najviše se zadržavaju u hotelu "Bosfor" kod Aleksinca.

"Njima je želja da vide malo Srbiju, imamo prelepe banje, turistička mesta koja mogu da obilaze i vide", kaže Fevzi Silik, direktor "Bosforus hotela" kod Aleksinca.

Još dva motela kod Jagodine uz Koridor 10 kupili su investitori iz Turske.

"Moramo da ispunimo kompletnu uslugu, da sve njih zadovoljimo iz nekih verskih ili drugih razloga. Tako da za muslimanski deo imamo posebne jelovnike", rekao je Marko Cvetković, vlasnik i menadžer hotela "Stari hrast" kod Jagodine.

Izgradnjom Koridora 10 povećava se i broj putnika koji u tranzitu prođu ovom trasom. Prošle godine kroz granični prelaz Preševo prošlo je oko osam miliona putnika.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи