Ljajić o turističkim agencijama: Potrebno odvojiti žito od kukolja

Grupa od 106 učenika iz Srbije koja juče nije mogla da uđe u hotel u Ljoret de Maru trebalo bi danas da krene za Beograd. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić za RTS ističe da ceo slučaj nema veze sa turizmom i da je "malo reći da je reč o prevari".

Ljajić je gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da je osobi koja se nalazila na licu mesta sa učenicima oduzeta licenca pre nekih mesec dana i da je on, da bi organizovao putovanje, našao agenciju koja regularno posluje.

Kako je naveo, oni su zajedno učestvovali u prevari roditelja i dece.

Ministar je apelovao na putnike da uvek imaju ugovor o putovanju i da ne pristaju ni na nikakve priznanice da su uplatili neka sredstva, jer na osnovu ugovora mogu da se sprovode postupci.

U ovom slučaju, kako je rekao Ljajić, na sreću postoje priznanice da su roditelji uplatili novac ali šteta je mnogo veća i tiče se imidža agencija i turizma.

Ljajić je rekao da će po važećem zakonu agenciji biti oduzeta licenca ali da tu ima posla i za druge nadležne organe, ne samo za turističku inspekciju.

Dodaje da se vodilo računa da se ne ugase male agencije ali da će morati da se uvede red i da se pooštre uslovi kako bi u biznis ušli samo oni koji znaju da rade taj posao.

"Ne može svako kome padne na pamet da osnuje agenciju sa jednim ili dva zaposlena da uzima ovolike pare a mi posle da jurimo osiguravajuća društva da se ta sredstva nadomeste, a neko je zaradio novac od klasične prevare", rekao je Ljajić.

Dodao je da se razmišlja o mogućim zakonskim rešenjima koja bi mogla da uključuju veće garancije i veći keš depozit za osnivanje agencija koji bi mogao da bude minimum 10.000 evra.

Ministar Ljajić kaže da je postojeći zakon po evropskim standardima ali da ne postoji društvena svest i da se zato dešavaju prevare.

Apelovao je na građane i da se što više informišu pre odlaska na putovanje i uplate aranžmana, da vide s kim imaju posla i da li je nekome oduzeta licenca. Istakao je da je potrebno odvojiti žito od kukolja.

Kada je reč o telekomunikacionim uslugama, Ljajić je rekao da je postojala jedna nepravična praksa, da npr. ako je potpisan ugovor sa nekim operaterom koji traje dve godine, i nezadovoljni ste posle pola godine, niste mogli da ga raskinete ako ne platite sve rate u trajanju od dve godine.

Ubuduće će se u takvim slučajevima plaćati samo razlika između popusta i realne cene, poručio je Ljajić.

Navodi da je to velika stvar i da je predlog zakona prošao vladu i da očekuje da se to na jesen nađe u Skupštini.

Ministar je najavio i mogućnost kolektivne tužbe prilikom zaštite potrošača. Dodao je da se to rešenje usklađuje sa zakonima i da će moći da se koristi u svim situacijama kada je ugrožen kolektivni interes.

Objašnjava da postoji čitav niz slučajeva kada je kolektivni interes ugrožen, pojedinačne štete su male ali je zajednička šteta ogromna.

broj komentara 6 pošalji komentar
(subota, 14. jul 2018, 12:06)
anonymous [neregistrovani]

primeniti zakone

U pravu je ministar kada kaže da ovde ima posla za neke druge organe.Ovo je prevara, čovek kome je zabranjen rad nastavlja da radi isti posa?!I ne prave probleme samo male agencije videli smo i da "velike" mešetare, ovde prave problem nepošteni ljudi.Male agencije ne mogu same da organizuju putovanja i one prodaju aranžmane drugih "velikih" a onda oni ispaštaju.

(subota, 14. jul 2018, 11:48)
anonymous [neregistrovani]

ko još pravi ugovore

Skoro svi subagenti rade samo sa priznanicama.Mi iz manjih gradova nemamo velike agencije kod nas,nego rade raznorazni zastupnici i oni izdaju samo priznanice.Ne sećam se kada sam video ugovor, u recimo zadnjih 10 godina?

(subota, 14. jul 2018, 11:41)
anonymous [neregistrovani]

čije licence

O kojim licencama priča ministar?O licencama koje je izdalo ministarstvo ili YUTA?Argus nije član YUTE ali nema problema (godinama idem sa njima) a Yutine agencije skoro svakog dana problem?

(subota, 14. jul 2018, 10:40)
anonymous [neregistrovani]

Преваре

Власницима оваквих фирми све наплатити и забранити им ове и сличне послове до краја живота.

(subota, 14. jul 2018, 10:28)
anonymous [neregistrovani]

depozit

Nista jednostavnije. Depozit u vrednosti aranzmana koji plate turisti. Na racun Narodne banke Srbije.
Ja platim 300 evra letovanje u Grckoj, gazda agencije isti iznos mora da deponuje na racun koji NBS odredi, novac moze da mu se vrati tek kada se ja vratim sa letovanja. Svi su umrezeni i to je lako izvesti.
Samo sto ce tako da postoje najvise 2-3 turisticke agencije u Srbiji, a ne 200-300 kao sada.

(subota, 14. jul 2018, 09:44)
anonymous [neregistrovani]

Izgubljena kontrola ...

Zasto to ne uradite ,prica je duga ,prevaranti pljackaju narod ! Predjite na dela !!!!!!Izgubljena kontrola