„Egzit“ – prilika za promociju društvenog aktivizma

Uz nastupe jednog od najtraženijih repera današnjice, Frenč Montane i rege ikone Zigija Marlija, sina legendarnog Boba Marlija, sinoć je održano drugo veče „Egzita“. Festival se održava na četrdeset bina na kojima se, sem muzike, posetioci mogu informisati o društvenom aktivizmu festivala u Slobodnoj zoni gde se predstavlja 50 organizacija civilnog sektora iz celog regiona.

Sloboda je moto festivala, a „Egzit“ koji je i sam nastao iz društvenog aktivizma mladih, već osamnaest godina ima svoju Opens Slobodnu zonu u gradu koji od prvog januara postaje Omladinska prestonica Evrope.

„Pošto je sloboda jedan širok pojam mi se ovde bavimo ličnom slobodom, slobodom izbora, slobodom govora, inkluzijom, ljudskim pravima“, kaže Valentina Antić iz Opensa.

Sva četiri dana festivala, na više lokacija na tvrđavi, održavaju se tribine posvećene ovim temama, ali Slobodna zona na kreativan način mladima pokazuje šta znači sloboda.

U Opens zoni možete i da se fotografišete, ali i da sretnete mnoge mlade ljude sa dobrom idejom – poput naočara koje simuliraju pijanstvo i to od 0,4 do 2,8 promila alkohola u krvi.

„A kada im damo neki zadatak tipa – aj probajte da preskočite ovo, aj probajte da skrenete, dajemo im do znanja kako se ponašaju kada su u pijanom stanju i onda vide koliko im je motorika slabija, koliko ne mogu ni da se rukuju pravilno“, navodi Strahinja Tijanić, predsednik omladine Jazasa u Novom Sadu.

„Ovo su specijalni muzički instrumenti namenjeni deci i osobama sa smetnjama u razvoju. Kao što možete ovde videti, imamo jednu gitaru, koja svira na malo neobičajen način, ovde možemo videti jedan bubanj, koji se aktivira na glas“, ističe Martin Halampović iz škole „Milan Petrović“.

Svoje shvatanje slobode ovde su napisali oni koji su na poseban način iskusili kako izgleda kada vam neko oduzme slobodu, fokusirajući se na vaša čula.

„Čulo vida, i ovde možemo da vidimo taj video nasilja nad demonstrantima. U sledećem delu smo oduzeli sva druga čula, ali je ostalo čulo sluha, te se može čuti i motivacioni govor jedne devojčice koja je pričala o borbi protiv rasizma i u poslednjem delu čulo dodira. Unutra možete da pronađete materijale koje izbeglice koriste kada putuju u sigurne teritorije“, kaže Moamer Dorjan Isanović iz ASF BiH.

Čuvari prirode prave šest metara dugačak mural od konzervi.

„Mi se nadamo da će ovo biti gotovo treći dan 'Egzita' da bi četvrtog dana posetioci mogli da slikaju neki selfi sa našim muralom. Inače se sastoji od 2.000 limenki, a to su limenke sa 'Egzita'", navodi Nemanja Komatović iz Riken fondacije.

Prekoputa i drugi mural, a nakon zalaska Sunca, posetioci mogu da posmatraju zvezdani svod i jasno vide planete našeg sistema na modernom teleskopu Prirodno-matematičkog fakulteta iz Novog Sada.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво