Velika šteta od nevremena, ima li sredstava za obnovu?

Procenjuje se da je šteta koju je izazvalo nevreme u Srbiji prethodnih nedelja nekoliko desetina miliona evra. Rok da lokalne samouprave prijave štetu na domaćinstvima, infrastrukuri i poljoprivrednom zemljištu je istekao. Velika šteta je u Petrovcu na Mlavi. Velikoj Plani, Topoli, Grockoj... Ima li dovoljno sredstava da se počne sa obnovom?

Nevreme je stanovnike 25 opština u Srbiji prethodnih nedelja odvelo u borbu za kuće, useve, puteve. Negde su bitke i izgubljene. Najveća šteta je na infrastruktutri.

Stradalo je 400 objekata, među kojima su putevi, mostovi, sistemi za vodosnabdevanje, tretman otpadnih voda. Šteta je 25 miliona evra. Deset miliona evra biće potrebno da se popravi 47 škola, vrtića, domova zdravlja, ambulanti.

Da bi se sanirala šteta na kućama potrebno je šest miliona. Šteta je i na 20.000 hektara poljoprivrednog zemljišta.

Pojedine lokalne samouprave već su rekle da sredstava za obnovu nema. Međutim, republika, kaže da ima.

"Sredstva su obezbeđena na nivou Republike još ranije. Prošle godine smo finalizirali aranžman sa Svetskom bankom, liniju vrednu 60 miliona evra za finansiranje nakon obnove. Mi smo se obratili Svetskoj banci zahtevom za povlačenjem 30 miliona evra", kaže direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević.

Program obnove infrastrukture i javnih objekata se priprema. Onaj za pomoć porodicama čije su kuće oštećene je usvojen.

"Lokalne samouprave treba da izdaju rešenje kojim se utvrđuje pravo na pomoć i iznos, lokalne samouprave su na potezu i kad je u pitanju infrastruktura, za svaki objekat koji je potrebno obnoviti treba da se uradi projektno-tehnička dokumentacija", ističe Blagojević.

Novac iz Svetske banke biće na raspolaganju za nekoliko dana. Nažalost, lekcije su učene 2014. godine, ali i prošle i pretprošle godine, pa će srećom sada pomoć do stanovništa stići, obećavaju, mnogo brže.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара