Oštećenim turistima novac verovatno u septembru

Najverovatnije će u prvoj polovini septembra biti vraćen novac oštećenim turistima zbog prestanka rada turističke agencije SAB. Još se ne zna da li će im biti vraćen ceo iznos ili će isplata biti recipročna.

Član Izvršnog odbora DDOR "Novi Sad" Ivan Grujić objasnio je da su se aktiviranjem garancije putovanja u ponedeljak stekli uslovi da se započne proces podnošenja zahteva oštećenih putnika.

Na konferenciji za novinare koju su organizovali Juta i DDOR "Novi Sad" rekao je da se uputstva za podnošenje zahteva za obeštećenje mogu naći na sajtu DDOR-a i "Jute".

"Veoma je bitno da svi putnici podnesu zahteve kako bismo mi nakon 45 dana, odnosno 24. avgusta, bili u mogućnosti da napravimo kompletnu analizu svih ugovora o putovanju koji nisu realizovani. Nakon isteka perioda podnošenja zahteva, radićemo analizu zahteva i obračun naknade", kazao je Grujić.

Što se tiče načina obeštećenja, odnosno da li će biti u potpunosti vraćen novac ili recipročno, Grujić je rekao da će to zavisiti od podataka koje će prikupiti.

"Kada prikupimo sve podatke, vidimo odštetni zahtev i kada uporedimo sa pokrićem koje daje polisa, onda ćemo znati da li ćemo biti u mogućnosti da isplatimo sva potraživanja u potpunosti ili ćemo to činiti proporcionalno", kazao je.

Prema do sada prikupljenim podacima, rekao je, pretpostavlja se da umanjenje u svakom slučaju neće biti drastično.

"Po isteku roka 24. avgusta, radićemo analizu, taj posao ne bi trebalo da traje duže od sedam dana, tako da bi isplata mogla da se očekuje početkom septembra ili u prvoj polovini septembra", kazao je Grujić.

Direktor "Jute" Aleksandar Seničić ukazao je na to da je u trenutku prestanka rada agencije SAB oko 1.200 putnika bilo na destinaciji, odnosno na raznim destinacijama u Grčkoj.

On je naveo da je agencija SAB prestala sa radom 22. juna, a da je Juta već 23. juna organizovala povratak jednog broja putnika.

"Nijednog putnika nismo vratili pre isteka roka o ugovoru o putovanju. Dozvolili smo, iako to nije praksa u svetu gde kada dođe do prestanka rada agencije svi putnici se odmah vraćaju sa destinacije, svim putnicima da završe svoje odmore", rekao je Seničić.

Naveo je da Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije – Juta ne prihvata da preuzme u potpunosti odgovornost za to što se desilo.

"Delimično prebacivanje odgovornosti države na naše udruženje je bilo neprimereno u početku svih ovih dešavanja, iz razloga što mi nismo državna institucija i nemamo ovlašćenje da kontrolišemo finansijsko i unutrašnje poslovanje neke agencije", kazao je Seničić.

Dodao je da je trenutno u Jutu učlanjeno 269 agencija i istakao da licencu za rad turističkim agencijama daje Ministarstvo turizma, telekomunikacija i trgovine.

Upitan da li će putnici koji su oštećeni zbog prestanka rada agencije "Flaj-flaj travel" biti obeštećeni, Seničić je istakao da ta agencija nije bila član Jute i dodao da, koliko je on upoznat, ti putnici neće biti obeštećeni.

Kada je u pitanju agencija "Džez travel", Seničić je kazao da još nije sačinjen konačan zapisnik Turističke inspekcije, te da će se o detaljima u tom slučaju moći razgovarati kada se dobije zapisnik.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи