Položeni venci povodom godišnjice Javorskog rata

Polaganjem venaca na Kalipolju, obeležene su 142. godine od Javorskog rata (1876-1877), u kojem je Srbija u sukobu sa turskim snagama izgubila blizu 20.000 vojnika. Vence su položili generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković, predstavnici Vojske Srbije, opština Ivanjica i Nova Varoš. Povodom godišnjice, Selaković je otvorio put preko sela Ljepojevići koji povezuje Zlatiborski i Moravički okrug.

Nikola Selaković je istakao važnost okupljanja i ljubavi prema precima i njihovim velikim delima, ali i da se okupljanja obeležavaju onim što je važno za sadašnjost i budućnost.

"Danas je takva prilika, kada na jedan veliki herojski dan naše prošlosti, otvaramo put koji će dodatno povezati opštine Ivanjicu i Novu Varoš, kao i južni deo Moravičkog i Zlatiborskog okruga", rekao je Selaković, koji je otvorio novoasfaltirani put preko sela Ljepojevića.

Prema njegovim rečima, svako je radio koliko je mogao, znao i umeo, a zahvaljujući pre svega pokroviteljstvu Aleksandra Vučića i entuzijazmu Humanitarne organizacije Stara Raška, ovaj veliki jubilej ih je oživeo.

Predsednik Ivanjice Zoran Lazović ističe da je ovo veliki dan jer se 142. godina Javorskog rata obeležava na najsvečaniji mogući način, otvaranjem trase koja je od velikog značaja za lokalno stanovništvo.

Humanitarna organizacija "Stara Raška" iz Beograda pre 10 godina je na Javoru osnovala Sabor srpske omladine iz matice i rasejanja, a ta manifestacija je postala državna, ušavši pre tri godine u kalendar Vojske Srbije.

Predsednik UO te organizacije Vojin Vučićević kaže da je ponosan na planove koje država ima prema ovom kraju.

"Svi treba da podržimo da planina Javor služi da omladina dođe i da se ovde okuplja, a na nama i na lokalnim samoupravama je da izgradimo potrebnu infrastrukturu i da napravimo jednu jedinstvenu turističku destinaciju. To je put i način da zadržimo narod", smatra Vučićević.

Izgubljeni Javorski rat bio je uvod u pobedu Srbije u Prvom balkanskom ratu 1912.

Zlatiborski i Moravički okrug spojeni asfaltnim putem

Zlatiborski i Moravički okrug konačno su spojeni asfaltnim putem preko sela Ljepojevići, pa između Ivanjice, Nove Varoši i Sjenice više nema prirodnih prepreka i meštani okolnih sela mogu lakše da funkcionišu.

Put preko Ljepojevića svečano je otvorio generalni sekretar predsednika države.

"Velika mi je čast da upravo na desetogodišnjicu početka obeležavanja Javorskog rata otvorimo asfaltni put za koji se nadam da će poslužiti da u buduće vreme mnogo više ljudi njim dolazi, nego odlazi iz ovih prelepih srpskih krajeva", rekao je Selaković.

Predsednik opštine Nova Varoš Rade Vasiljević naglašava da je put veoma važan za ove krajeve.

Njegov značaj je nemerljiv kad je u pitanju razvoj privrede i poljoprivrede, istakao je Vasiljević i dodao da su sela u toj oblasti poznata po najvećem broju krupnih stočara kojima će plasman proizvoda i transport sada biti uveliko olakšan.

"Mnogo ulažemo i u razvoj turizma, jer je ovo je odlična destinacija koja će spajati čitavu Srbiju sa Ivanjicom i Novom Varoši, pa će moći da vide naše prelepo jezeri Uvac, ili svetsko čudo kako ga ja nazvao Si-En-En", rekao je Vasiljević.

Zoran Lazović, predsednik opštine Ivanjica, istakao je nemerljivi značaj što je dva okruga spojeno na ovaj način.

"Godišnjicu Javorskog rata obeležavamo na najbolji mogući način, jer otvaramo put koji će spojiti tri opštine i imati veliki značaj za meštane. Veliku zahvalnost dugujemo predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi za ovaj projekat koji je koštao oko 30 miliona dinara, ali i za sve ono što čine za ovaj kraj", naglasio je Lazović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво