Povećan broj trovanja gljivama

U Toksikološkom informacionom odseku Nacionalnog centra za kontrolu trovanja (NCKT) Vojnomedicinske akademije (VMA), zabeležen je veći broj poziva zbog sumnje na trovanje pečurkama sakupljenim u prirodi, a zbog ovog problema hospitalizovano je 15 osoba.

Klinička slika 15 pacijenata inicijalno je bila po tipu lakšeg trovanja, a lečenje je nastavljeno u nadležnim zdravstvenim ustanovama – Užice, Požarevac i Loznica.

Samo u toku ove nedelje u Kliniku za urgentnu i kliničku toksikologiju Nacionalnog centra za kontrolu trovanja Vojno-medicinske akademije primljena su dva pacijenta iz okoline Negotina, koji su jeli pečurke ubrane u prirodi.

"Tegobe su se javile nakon dugog latentnog perioda, odnosno 12 sati nakon konzumiranja gljiva za koje su mislili da su 'jajčare', a radilo se o zelenoj pupavci. Radi se o teškom trovanju pečurkama za koje su preduzete neophodne mere lečenja", saopšteno je iz Nacionalnog centra za kontrolu trovanja (NCKT) Vojnomedicinske akademije.

Dodaju da su u toj ustanovi zbrinuta četiri trovanja lakšeg stepena, a troje pacijenata su pečurke "mlečnice" kupili na pijaci.

Nacionalni centar za kontrolu trovanja apeluje na sve koji koriste gljive za jelo, kao i na berače gljiva, da budu maksimalno oprezni, da ne shvataju olako ovaj posao jer posledice konzumiranja nekih vrsta otrovnih gljiva mogu dovesti do trovanja opasnih po život.

"Takođe, treba biti pažljiv prilikom kupovine pečuraka na pijacama. Na deklaraciji bi trebalo, između ostalog, da bude istaknuto ime pečurke i uzgajivača", navode iz NCKT-a.

Apeluju na građane, da se odmah jave lekaru u slučaju tegoba nakon konzumiranja gljiva, jer su kako navode, rezultati lečenja mnogo povoljniji ukoliko se u roku od 48 sati započne sa adekvatnim medicinskim zbrinjavanjem.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво