Fabrici u Pirotu: EU pomaže Srbiji u upravljanju granicom

Ambasador i šef Delegacije EU u Srbiji boravi u dvodnevnoj poseti Pirotu, gde je obišao institucije koje su podržane sredstvima Unije. Fabrici je rekao da zvanični Brisel finansijski podržava Srbiju i Ministarstvo unutrašnjih poslova kako bi se, između ostalog, unapredili kapaciteti za upravljanje granicom.

Fabrici je posetu započeo juče sastankom sa Vladanom Vasićem, gradonačelnikom Pirota, tokom kojeg su razgovarali o podršci Evropske unije, a posebno o aktuelnoj situaciji u oblasti migracija i podršci za smeštaj migranata i izbeglica i upravljanje granicom.

Ambasador je obišao Regionalni centar Granične policije na granici Srbije i Bugarske, gde je prezentovana oprema koju je Evropska unija donirala graničnoj policiji.

Fabrici se sreo sa generalom Policije Milenkom Božovićem, načelnikom Uprave granične policije.

EU pomaže Srbiju i Ministarstvo unutrašnjih poslova kako bi se unapredili kapaciteti za upravljanje granicom, izjavio je Sem Fabrici prilikom obilaska Regionalnog centra, saopštila je Delegacija EU u Beogradu.

"Ova pomoć podrazumeva jačanje operativnih kapaciteta nadležnih institucija i to angažovanjem oko 100 gostujućih policijskih službenika iz zemalja Evropske unije. Na taj način smo omogućili razmenu znanja i iskustava", naveo je Fabrici.

Takođe, kako je dodao, nabavkom specijalizovane opreme za nadzor granice vredne oko milion evra i tehnički je ojačana Granična policija Republike Srbije.

Fabrici je zahvalio ministru Stefanoviću i načelniku Božoviću na dosadašnjoj odličnoj saradnji, kao i nadležnim organima u Srbiji, te naglasio da su suzbijanje i borba protiv iregularnih migracija prioritet u Evropskoj uniji.

"Ovaj projekat je deo napora Evropske unije da pomogne Srbiji da bude efikasnija u suzbijanju iregularnih migracija. Vrlo smo zadovoljni postignutim rezultatima", istakao je Fabrici.

Božović i Fabrici, koji su održali sastanak u Regionalnom centru, razgovarali su o mogućnostima produžetka ovog projekta koji finansira EU sa tri miliona evra.

Kako je Fabrici rekao, dva miliona evra je namenjeno podizanju kapaciteta granične policije kroz saradnju sa policajcima koji su upućeni iz zemalja EU, dok je milion namenjen nabavci najsavremenije opreme koja će graničnoj policiji omogućiti bolji i kvalitetniji rad.

Prisutni su imali priliku da vide deo opreme - pancire i šlemove, dvoglede, ručne termovizijske kamere, reflektore, uređaje za protivdiverzione preglede, čitače putnih isprava...

Božović je zahvalio ambasadoru na pomoći u jačanju kapaciteta granične policije u borbi protiv iregularnih migracija.

"Kroz ovaj projekat smo nabavili novu opremu čime smo značajno poboljšali kapacitete granične kontrole, nadzora državne granice i stvorili bolje uslove za rad policijskih službenika granične policije", izjavio je Božović.

Dodao je da je u prethodnom periodu na zaštiti državne granice prema Bugarskoj zajedno sa graničnom policijom iz Srbije učestvovalo i 50 policijskih službenika granične policije zemalja EU.

"EU najveći donator Srbiji u upravljanju migracijama"

Tokom posete Prihvatnom centru za migrante i izbeglice, ambasador je podsetio da je Evropska unija sa skoro 100 miliona evra od početka povećanog priliva migranata 2015. godine najveći donator Srbiji u upravljanju migracijama.

Kao i u ostalim prihvatnim i centrima za azil, sredstvima Evropske unije i u Pirotu je obezbeđen smeštaj za migrante, hrana, zdravstvena nega, obrazovanje, zaštita, a posebno za decu i ostale ranjive kategorije.

EU pokriva i tekuće troškove smeštajnih kapaciteta i zaposlenog osoblja.

"Svesni smo da odgovor Srbije na migracione izazove ne bi bio moguć bez značajnog doprinosa lokalnih zajednica na čijim teritorijama borave migranti i izbeglice", istakao je Fabrici.

Zato, kako je dodao, EU nastavlja da podržava lokalne samouprave da unaprede kapacitete za pružanje komunalnih, obrazovnih i zdravstvenih usluga kako lokalnoj, tako i populaciji migranata i izbeglica.

Podrška EU rekonstrukciji Momčilove tvrđave

Nakon obilaska Momčilove tvrđave, koja se rekonstruiše sredstvima Evropske unije i Grada Pirota, ambasador je izrazio zadovoljstvo što je već oko 80 odsto planiranih radova završeno.

Podrška Evropske unije ovom projektu iznosi oko 340.000 evra.

"Ovim projektom pokazujemo da podržavamo očuvanje kulturnog nasleđa ne samo u zemljama članicama, već i u zemljama kandidatima za članstvo", rekao je Fabrici.

Siguran je, kako dodaje, da će se završetkom radova na tvrđavi ojačati turistički potencijal Pirota i privući značajan broj turista.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво