Užičke turističke zanimljivosti

U letnjim mestecima hiljade automobila prolaze kraj Užica na putu ka planinama u tom kraju i crnogorskom primorju. Poslednjih godina je sve više onih koji požele da pogledaju i turističke znamenitosti u samom gradu posebno one oko gradske plaže.

Gradska plaža ili užičko more nastala pregrađivanjem reke Đetinje pre bezmalo šest decenija, natkriljena srednjovekovnom tvrđavom Nikole Altomanovića, nekadašnjim "ćirinim" mostom, oivičena starom hidrocentralom trećoj u svetu sagrađenom po Teslinim principima je ne samo ram za turističku sliku grada već i jedno od mesta na koje turisti rado zalaze.

Poslednjih godina beleži se povećanje broja stranaca a od domaćih najčešći su gosti iz Vojvodine ali i sa juga Srbije. Njihova turistička interesovanja su slična.

"Nezaobilazno kada dođu u Užice je da posete muzej, da posete Jokanovića kuću, da posete stari grad, hidrocentralu, reku Đetinju, obiđu našu plažu, da borave u nekom od restorana gde mogu da probaju gastronomsku ponudu i užičke specijalitete kao što je komplet lepinja", kaže Danijela Đorđević Arsić, direktorka Turističke organizacije Užica.

Za Užičane je plaža omiljeno šetalište koje se proteže do  sedam kilometara udaljene Staparske banje. Za vrelih leta je spas od žege a za kupanje u hladnoj vodi treba i hrabrosti.

Uz današnju temperaturu vode od jedva 11 stepeni, kupača sigurno neće biti,ali hladna voda neće smetati najboljim skakačima sa starog železničkog mosta na 27. po redu skkovima koji se održavaju u nedelju.

Takmičenje sa skakonice visoke 16 metara svake godine privlači veliki broj skakača iz zemalja regiona i nekoliko hiljada Užičana.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара