SSSS: KUD "Branko Cvetković" iselio javni izvršitelj, ne mi

Kulturno-umetničko društvo "Branko Cvetković" iseljeno je iz prostorija u centru Beograda u kojima su boravili 73 godine, a iz Saveza samostalnih sindikata Srbije kažu da nisu oni iselili KUD, već javni izvršitelj po nalogu suda.

Veće Saveza samostalnih sindikata Jugoslavije je 1992. godine ustupilo KUD-u "Branko Cvetković" poslovni prostor u centru Beograda na korišćenje bez ikakve naknade, piše u saopštenju Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) u kom se dodaje da od tada počinju i problemi jer KUD nije poštovao svoju jedinu obavezu da redovno održava prostorije i plaća komunalne troškove koji su "znatno uvećani kamatama, padali na teret sindikata".

SSSS nikada nije tražio, navodi se u saopštenju, niti naplatio ni dinara zakupnine, već je u skladu sa Ugovorom samo zahtevao redovno izmirivanje režijskih troškova. 

"Višegodišnje molbe i zahtevi da poštuju potpisani ugovor o poslovnoj saradnji i plaćaju režijske troškove, napravljene mimo namene zbog koje su prostorije ustupljene KUD-u, nisu urodili plodom", piše u saopštenju. Zbog toga su, dodaje se, Sindikat Srbije i Crne Gore, a zatim i SSSS, kao pravni sledbenik, bili prinuđeni da se obrate sudskim organima radi prinudne naplate dugovanih iznosa na ime režijskih troškova, kao i postupka za raskid predmetnog ugovora. 

Spor je završen sudskim raskidom ugovora 2008. godine i tužbom pokrenutom pred sudom za njihovo iseljenje, navodi se i dodaje da je SSSS u naredne tri godine uspeo da sudskim putem naplati veći deo svojih potraživanja.

"Tek posle osam godina javni izvrštelj je sproveo sudsko izvršenje o iseljenju, što je i učinjeno ovih dana".

Istovremeno iz KUD "Branko Cvetković", čiji članovi već nekoliko dana protestvuju zbog ove odluke tvrde da su izbačeni na osnovu presude od pre šest godina, kada je Veće samostalnih sindikata Srbije bilo vlasnik zgrade.

Kako je izjavio Jovan Šijacki, predsednik društva, "u februaru ove godine dobili su rešenje po kome se vlasništvo zgrade prebacuje na Republiku Srbiju", pa tako, objašnjava on za Novosti, SSSS nemaju pravo da ih izbacuju. 

"Problem je što katastar to još nije zaveo, a izvršioci su došli sa starom potvrdom da je Sindikat vlasnik", rekao je Šijacki.  

Kako su Večernje novosti ranije pisale, sudski izvršitelj Bojan Isoski blokirao je prostor u Beogradu koji za rad koristi KUD "Branko Cvetković" po zahtevu Saveza samostalnih sindikata Srbije sa obrazloženjem da ne plaća račune za komunalne usluge, što predstavnici tog društva negiraju.

Predsednik društva "Branko Cvetković" Jovan Šijački rekao je da KUD postoji više od 70 godina i da je trenutno jedan od tri najbolja ansambla u Srbiji.

Povodom ovog slučaja, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je ranije danas rekao da Grad za ovaj slučaj nije nadležan.

"To je spor koji se vodio između KUD-a i Saveza samostalnih sindikata Srbije koji se završio na sudu, a u kome Grad niti je imao, niti je mogao da ima bilo kakvog učešća. Ono što mi možemo da uradimo to je da to kulturno-umetničko društvo kod nas konkuriše da dobije neki drugi prostor, po beneficiranim cenama", rekao je Vesić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво