Obeležena godišnjica antifašističkog ustanka

U spomen-kompleksu u Beloj Crkvi kod spomenika Žikici Jovanoviću-Špancu obeležena je 77. godišnjica od izbijanja antifašističkog ustanka u Drugom svetskom ratu. Vence su položili i odali počast ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predsednik Opštine Krupanj, predstavnici SUBNOR-a Srbije kao i udruženja i građani.

"S ponosom možemo zaključiti da je propast Hitlerove nacističke mašinerije započeo na teritoriji nepokorne Srbije, i to upravo ovde, u junačkoj Rađevini, ustankom koji je 7. jula 1941. godine izbio oružanom akcijom Rađevačke partizanske čete Valjevskog partizanskog odreda u Beloj Crvki kod Krupnja", rekao je Đorđević na obeležavanju. 

On je podsetio da je pre 77 godina nacistički neprijatelj pobedio našu zemlju u iznenadnom, neravnopravnom ratu. 

"Vandalskim bombardovanjem srpskih gradova, streljanjem 100 srpskih civila za jednog ubijenog nemačkog vojnika i stvaranjem monstruoznih veštačkih tvorevina kao što je NDH, čije je postojanje temeljeno na genocidu nad srpskim narodom, nacistički zavojevač pokušao je da slomi slobodarski duh srpskog naroda i odvrati ga od same pomisli da fašizmu pruži otpor", rekao je Đorđević.

Naveo je i da je jugoslovenska kraljevska vojska bila razbijena u kratkotrajnom Aprilskom ratu i da srpski vojnik novoj, lukavoj nemačkoj vojnoj doktrini Blickriga nije mogao da se odupre. 

Đorđević je naveo da je po brojnosti vojske i superiornosti vojne tehnike, daleko nadmoćniji neprijatelj pregazio granice Kraljevine Jugoslavije sa svih strana i primorao njen glavni štab na brzu i bezuslovnu kapitulaciju. 

Kraljevska vojska se raspala i najveći deo vojnika Nemci su odveli u zarobljeništvo, podsetio je Đorđeviće i dodao da se formiranje Jugoslovenske vojske u otadžbini odvijalo otežano i sporo, a komandnom kadru budućeg Ravnogorskog pokreta bilo je potrebno dodatno vreme da se psihološki oporavi od šoka Aprilske katastrofe.

Za razliku od državnog aparata i vojnih struktura monarhije, organizacija Komunistička partija Jugoslavije, u tom istorijskom trenutku velikog nacionalnog poraza, imala je kapacitet da se odmah suprotstavi okupatoru, rekao je Đorđević.

"Jugoslovenski partizanski pokret bio je najefikasniji pokret otpora u čitavoj pokorenoj Evropi, stvarao je najveći probleme nemačkom Vermahtu i neprestanom borbom vezivao ne mali broj fašističkih armijskih korpusa tokom rata", naveo je Đorđević. 

Ministar je dodao da su dva bratska slobodarska naroda, Srpski i Ruski, svaki na svoj način i shodno svojoj brojnosti, strateškom položaju i raspoloživim resursima, više od drugih bila zaslužna za poraz fašizma na tlu Evrope. 

Ujedinjeni u toj zajedničkoj borbi, srpski i ruski narod, u krajnjem ishodu, doneli su slobodu svim drugim narodima Evrope, zaključio je ministar.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се