Zbog obilne kiše vanredno u deset opština, reka Kubršnica oštetila deo puteva

Velika količina padavina pogodila je tokom noći i dana gotovo celu teritoriju Srbije. Vanredna situacija proglašena u deset opština. Reka Kubršnica poplavila stambene i poslovne objekte u Aranđelovcu. U prekidu je saobraćaj na relaciji Kozelj-Ljig. Kritično u gornjomilanovačkim selima Trudelj i Dragolj. Čačanska naselja Kulinovci, Atenica, Trnava i Loznica su najugroženija jer je voda prodrla u podrume i suterene u skoro stotinu kuća. Nadležne službe u pripravnosti.

Jako nevreme praćeno ojunim vetrom i gradom zahvatilo je oko ponoći opštinu Aranđelovac u kojoj je uvedena vanredna situacija, javlja dopisnik RTS-a.

Najviše je stradao centar Aranđelovca, bujični potoci i reka Kubršnica poplavili su stambene i poslovne objekte, oštećene su saobraćajnice i četiri mosta, bujica je nosila i putničke automobile.

"Nema povređenih, nema žrtava, nekoliko osoba je evakuisano iz zaglavljenih automobila, žena sa dvoje dece, Vatrogasci su bili spremni celu noć da su radili", kaže Bojan Radović predsednik opštine Aranđelovac.

"Za sat i po dva sata je naišla voda i upropastila nas, baš napravila
jada. Mulj još stoji ovde, polako izbacujemo kofama", napominje meštanin Miodrag Damnjanović.

Aleksandar Damnjanović napominje da je voda visine jedan metar jurila kroz njegovo dvorište.

Od udara groma na Bukulji su oštećeni antenski stubovi, u selu Kopljari došlo je do velikog odrona, zbog kojeg je ugroženo domaćinstvo, a velike količine vode narednih dana mogle bi da pokrenu klizište.

Komunalne ekipe su na terenu, otklanjaju štetu, pomažu meštani i privrednici.

I u Ljigu je zbog jakih padavina uvedena vanredna situacija u četiri sela. U Kozelju su oštećena četiri mosta, od kojih je jedan prema zaseoku sa desetak domaćinstava. U prekidu je i saobraćaj na relaciji Kozelj-Ljig.

Predsednik MZ Kozelj Miša Ilić ističe da je osam kuća odsečeno od sveta. "Nemamo alternativu, ovaj most je jedini bio", navodi Ilić.

Dragan Petrović kaže da mu je voda odnela sve što je imao. Dodaje da mu ništa nije ostalo od hrane za stoku, a uništena mu je i pšenica.

Vanredna situacija proglašena je na delu teritorije opštine Gornji Milanovac. Zbog nevremena koje je noći zahvatilo područje rudničkih sela Trudelj i Dragolj velike bujične vode bukvalno su odnele kompletnu infrastrukturu, a posebno je velika šteta na mostovima pa je roglašena je vanredna situacija u te dve mesne zajednice saopšteno je iz kabineta predsednika opštine Gornji Milanovac.

Trenutno je u prekidu snabdebanje električnom energijom u tim selima. U Dragolju dvadeset domaćinstava bukvalno je odsečeno i nema mogućnosti pristupa tim domaćinstvima.

"Mi ćemo učiniti sve što je potrebno da u najkraćem roku normalizujemo život u ova dva sela. Za pomoć ćemo se obratiti i državi, kako bi nastalu štetu sanirali u potpunosti", naglasio je Dejan Kovačević, predsednik optšine Gornji Milanovac.  

Na teritoriji Grada Čačka još uvek je na snazi vanredna situacija proglašena posle nevremena u junu na području 28 mesnih zajednica, koje su obuhvaćene i novim nepogodama. 

Čačanska naselja Kulinovci, Atenica, Trnava i Loznica su najugroženija jer je voda prodrla u podrume i suterene u skoro stotinu kuća.

Nabujale Loznička, Atenička i Trnavska reka nosile su mulj, blato. Na terenu su ekipe Gradskog štaba za vanredne situacije koji pokušavaju da naprave propuste kako bi se voda povukla.

"Iz domaćinstava se uz pomoć pumpi crpi voda", rekao je za RTS Bratislav Zečević, načelnik Štaba za vanredne situacije u Čačku koji naglašava da su pored kuća pod vodom i neki privredni objekti.

Procenjuje se da je tokom prepodneva palo više od 30 litara kiše po metru kvadratnom na području Čačka.

Nakon obilaska teritorije opštine i sagledavanja posledica noćašnjih obilnih padavina u Lučanima je održana hitna sednica Štaba za vanredne situacije.

Korito reke Bjelica je puno, a na pojedinim delovima je došlo do izlivanja na poljoprivrednom zemnjištu u MZ Turica i u Lisu na površini do 15 hektara.

Obilne kiše i bujični potoci naneli su velike štete na nekategorisanim putevima u svim mesnim zajednicama. Postoji veliki broj odrona kako na nekategorisanim tako i na opšttinskim putevima prvog i drugog prioriteta.

Za sada nisu ugroženi stambeni objekti ni privredna društva. Štab je u stalnom zasedanju i angažovana su sva osposobljena pravna lica i to JKP "Komunalac", JP "Dragačevo putevi", "Srbijavode", "Morava Čačak", "Štrabag Čačak" i Crveni krst,

Policija kao i ostali subjekti u praćenju i otklanjanju nastalih posledica, navodi se u saopštenju opštine Lučani.

Zbog obilnih padavina znatno je porastao vodostaj reke Moravica u Ivanjici.

Jaka kiša jutros je padala je u podgolijskim selima Devići, Ostatija, Pridvorica, gde su prethodnih dana bujuči potoci napravili velike probleme.

Pripadnici Vojske Srbije obilaze teren, a već od sutra u sela pod Golijom biće upućene mašine koje će pomoći u sanaciji nastale štete. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво