Vojska i policija se predstavili građanima Subotice

Ministarstvo odbrane i MUP Srbije organizovali su za građane taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme i akciju "Policija u zajednici" u prisustvu premijerke Ane Brnabić.

Skup je održan u Subotici, u okviru obeležavanja godinu dana rada Vlade Srbije, a prisustvovali su ministar policije Nebojša Stefanović i ministar odbrane Aleksandar Vulin. 

Brnabićeva je zahvalila ministrima Stefanoviću i Vulinu na svemu što su učinili kako bi policija i vojska bili bliži građanima i time simbolično pokazali da je Vlada Srbije tu za građane, da ih obezbeđuje, štiti i njihov život učini kvalitetnijim.

"Imamo još mnogo da radimo da bi podigli Srbiju. Službe bezbednosti su dobar pokazatelj šta možemo da uradimo kada radimo svaki dan i damo sve od sebe, jer smo za relativno kratko vreme uspeli da podignemo službe bezbednosti, uložimo puno u njih i vratimo našu tehnologiju, znanje i da makar malo povratimo životni standard i tako se zahvalimo našim službama bezbednosti koje se bave najopasnijim poslom u zemlji zarad svih nas", rekla je Brnabićeva. 

Premijerka je dodala da će Vlada nastaviti da ulaže u policiju i istakla da joj je drago što je usvojen Zakon o izgradnji stanova za pripadnike službi bezbednosti i što će od septembra krenuti u prvu fazi izgradnje stanova. 

"Zahvalila bih se i predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću zato što je prvi video potrebu da se službe bezbednosti vrate na svoje noge i povežu ponovo sa građanima. Mislim da mi idemo dalje hrabro tim koracima", rekla je Brnabićeva. 

Po obilasku taktičko-tehničkog zbora, ministar Stefanović istakao je da je ponosan na rezultate koje je za godinu dana rada ostvarila Vlada Srbije i Ministarstvo unutrašnjih poslova i naglasio da će policija nastaviti snažno da se bori protiv kriminala. 

"MUP ostvario dobre rezultate" 

Stefanović je ukazao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova ostvarilo je dobre rezultate u zapleni narkotika i borbi protiv organizovanog kriminala, da je razbijeno više od 14 velikih organizovanih kriminalnih grupa, ostvaren dobar rad na rasvetljavanju krivičnih dela, smanjivanju opšte stope kriminaliteta i jačanju sigurnosti građana. 

"Mi ćemo nastaviti snažno da se borimo protiv kriminala. Neće biti kriminalca na ulicama Srbije koji će moći da se osećaju sigurno. To je garancija Ministarstva unutrašnjih poslova. Nastavićemo da budemo i važan segment podrške društvu u edukaciji i preventivi i da postižemo sve bolje rezultate", istakao je Stefanović. 

Stefanović je zahvalio premijerki i Vladi Srbije na podršci za opremanje policije. 

"Ove i prošle godine nabavili smo novi kontigent vozila, unapredili naoružanje i opremu, ali radimo i na nabavci novih helikoptera, obnovi zgrada, ulažemo više u obuku kadrova jer hoćemo da pripadnici policije budu dobro obučeni i opremljeni, kako bi smo zaštitili njihove živote i bili efikasniji u zaštiti građana i njima bili na usluzi", rekao je Stefanović. 

Ministar je poručio da je policija uvek uz svoj narod, da je uvek tu da ga zaštiti i da naša deca treba da znaju da je policajac taj kome mogu da se obrate, da mu traže pomoć. 

"Vojska Srbije u stanju da zaštiti integritet zemlje" 

Vojska Srbije u stanju je da zaštiti integritet zemlje, da zaštiti svaku stopu i da garantuje da će prepoznati i suprotstaviti se svakoj asimetričnoj pretnji, bez obzira odakle ona dolazila, poručio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Vulin je poručio da Ministarstvo unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativna agencija i Ministarstvo odbrane čine jedinstven sistem bezbednosti koji Srbiju čini sigurnom i bezbednom.

"Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane se ubrzano opremaju, ubrzano naoružavaju i već krajem ove godine i početkom sledeće moći ćemo da kažemo da smo dostigli operativne sposobnosti i sposobnosti da branimo svoju zemlju koje nismo imali u poslednjih 20 godina", rekao je Vulin.

Vojska Srbije, kazao je, u stanju je da zaštiti naš integritet, da zaštiti svaku stopu naše zemlje, da garantuje da će prepoznati i suprotstaviti se svakoj asimetričnoj pretnji, bez obzira odakle ona dolazila.

"Gde god vidite Vojsku Srbije znate da je tu red, zakon, sigurnost i bezbednost za svakog našeg građanina. Miroljubiva politika stabilnosti koju vodi predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić u Vojsci Republike Srbije ima veliki oslonac", rekao je ministar.

Vulin je poručio da je snažna i sigurna Vojska Srbije garant snažne i sigurne Srbije, a bez mirne, stabilne i sigurne Srbije nema ni mirnog i stabilnog Balkana.

On je zahvalio predsednici vlade i svim članovima vlade na velikom razumevanju koje pokazuju kada je u pitanju potreba za poboljšanjem standarda pripadnika Vojske Srbije.

"Zahvalio bih i predsedniku Republike Srbije i vrhovnom komandantu Aleksandru Vučiću zbog velikih ulaganja u Vojsku Srbije, zbog toga što zahvaljujući tome možemo da se nosimo sa svakom armijom u okruženju. Vojska Srbije je u stanju da sačuva teritorijalni integritet i suverenitet države Srbije", istakao je ministar odbrane.

U okviru akcije "Policajaca u zajednici" građani Subotice imali su priliku da se upoznaju sa veštinama i metodama rada policijskih službenika i opremom koju koriste, a program je bio posebno prilagođen najmlađim sugrađanima. 

Mališani su imali priliku da se uz pomoć pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice penju na veštačku stenu, na improvizovanom pešačkom prelazu uče kako se bezbedno prelazi ulica, a u druženju sa policijskim službenicima nezaobilazni su bili vatrogasci i uživanje u vatrogasnoj peni.

Pažnju Subotičana, kao i svakog puta pri organizacije ove akcije, privukla je četa konjanika, službeni psi, vozila i motocikli, ali i borilačke veštine koje su prikazali pripadnici Žandarmerije. 

Građani su imali priliku da se upoznaju, ali i da sami oprobaju neke metode koje kriminalistička policija koristi prilikom rasvetljavanja krivičnih dela i identifikovanja počinilaca, poput izazivanja otisaka papilarnih linija.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се