Trećina studenata želi da ode iz Srbije po završetku studija

Po završetku studija, trećina studenata u Srbiji planira da ode u inostranstvo, pokazala su najnovija istraživanja o migraciji studenata koje je, na Ekonomskom fakultetu u Subotici, predstavila ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

Đukić Dejanovićeva je dodala da 90 odsto studenata koji su rešili da napuste zemlju u toj nameri imaju podršku roditelja, a 70 odsto njih ima podršku u zemljama u koje bi otišli. 

"Kao razlog za napuštanje Srbije, studenti su naveli želju da rade u sopstvenoj struci i zarade više, kako bi obezbedili egzistenciju", rekla je Đukić Dejanovićeva. 

Istraživanjem je obuhvaćeno oko 11.000 studenata državnih i privatnih fakulteta. 

Osim bržog nalaženja posla i bolje zarade, studenti kao razlog za odlazak u inostranstvo navode i visok životni standard i bolju mogućnost profesionalnog napredovanja. 

Države u koje bi najradije otišli su Nemačka, SAD, Švajcarska, Austrija i Norveška. 

"Visoko interesovanje studenata za ovo istraživanje i njihova spremnost da usred ispitnog roka izdvoje vreme i odgovore na zahtevan upitnik pokazuje da oni nisu samo nemi posmatrači dešavanja u društvu, već da žele aktivno da učestvuju u kreiranju svoje budućnosti", naglasila je ministarka. 

Ona je ukazala da će istraživanje najviše pomoći Ministarstvu prosvete u kreiranju buduće upisne politike na fakultetima. 

Pomoćnik ministra prosvete Bojan Tubić naglasio je da je u Ministarstvu u toku izrada Strategije visokog obrazovanja do 2030. godine i da će težište biti na reformi visokoškolskog obrazovanja i njegovog upodobljavanja sa potrebama tržišta rada. 

Dodao je i da je jedan od važnih pokazatelja istraživanja pitanje zbog čega studenti žele da napuste zemlju i šta država može da učini kako bi oni ostali. 

"Moramo da razvijamo one smerove i one studijske programe koji su atraktivni. Nećemo ići na gašenje onih koji nisu u fokusu, ali će biti manje zastupljeni i država će opredeliti manje budžetskih mesta za te studente i programe", rekao je Tubić. 

Slavica Đukić Dejanović posetila je Ekonomski fakultet u Subotici i predstavila rezultate Istraživanja o migraciji studenata, na obeležavanju godinu dana rada Vlade Srbije.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво