Vučić: Sve je džabe ako nema dece

Broj dece je sve manji i manji, upozorio je i danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom obilaska rekonstruisanog porodilišta u Aleksincu. Srbija će, ponavlja predsednik, nestati kao nacija ukoliko građani ne promene svest o tome.

"Najveći problem imamo sa brojem rođene dece. I ja pozivam ljude u Srbiji i ne zanima me ko će šta da mi kaže, da mi prebaci, ko će da mi govori da diram u nečija prava ili da radim nešto loše... Srbija i mi kao narod nećemo moći da opstanemo ukoliko u svojim glavama nešto ne promenimo", poručio je Vučić nakon otvaranja rekonstruisanog porodilišta u Aleksincu.

On je naglasio da će država i Vlada Srbije i dalje nastaviti da rade na podsticajnim merama za podizanje nataliteta.

"Imaćemo najmodernije bolnice, predivno urađene zidove, lepe krevete, sve što treba da se uradi i uredi, ali nije broj dece direktno prorcionalan razvoju ekonomije, napretku životnog standarda. Naprotiv, neretko je to obrnuto proporcionalno. Zato i apelujem na svest ljudi", rekao je Vučić.

Vučić kaže da Srbi treba da razumeju da nestajemo kao nacija.

"Džabe nam je što ćemo probleme rešavati, što ćemo se obradovati platama i penzijama za tri ili četiri meseca većim nego ikada pre ukoliko ne budemo imali dece", rekao je Vučić.

Rekao je da investiranje u gradove i opštine ne znači ništa ukoliko ne bude dece, ali i ljudi koji će čuvati ono što je izgrađeno.

Zbog toga je ljude u Srbiji zamolio da razmisle o tome jer, kako kaže, "od toga ništa nije važnije".

Najveći pad u broju rođene dece u Srbiji, prema njegovim rečima, jeste u Novom Pazaru.

"Prema podacima, ranije je bilo više dece i u Novom Pazaru i u Vranju, ali iz Vranja je deo otišao u Preševo, gde je otvoreno porodilište, tako da to nije suštinski pad. Tu je još gradova kao što je Pančevo. U svakom slučaju, mnogo je mesta sa značajnim padom i moramo da vidimo šta da uradimo", ukazao je predsednik.

Ipak, on je rekao da smatra da je na roditeljima odluka i poručio mladim ljudima da razmisle šta ostavljaju iza sebe Srbiji.

Aleksinčanima je čestitao na obnovljenom porodilištu, u kojem se danas rodilo jedno dete, a svim građanima poručio da će se finansijskim merama nastojati da imaju mogućnost da izdržavaju decu.

Zahvalio je Dragici Nikolić jer je njena fondacija omogućila rekonstrukciju porodilišta.

Dragica Nikolić je rekla da je u rekonstrukciju, sanaciju i adaptaciju porodilišta na delu trećeg sprata Opšte bolnice uloženo 54,5 miliona dinara.

Rekonstrukcija je izvršena i uz pomoć donacija Crvenog polumeseca UAE i Crvenog krsta Kine.

Ona je navela da se aktivnosti fondacije nastavljaju, te da će u utorak biti dodeljeni tableti najuspešnijoj deci u Srbiji.

"To je korak ka nečemu čemu naša država sve vreme stremi i čuvena fondacijska rečenica je da nas bude više", rekla je Nikolićeva.

Direktor Opšte bolnice Aleksinac Goran Vidić rekao je da je rekonstrukcija porodilišta započeta prošle godine i da je uz pomoć Fondacije Dragice Nikolić uspešno okončana.

On je naveo da je kapacitet porodilišta 14 kreveta, a da se u ovom porodilištu godišnje rodi oko 300 beba.

Kako kaže, rekonstrukcija će mnogo značiti Aleksincu, ali i Sokobanji i opštini Ražanj, koji se oslanjaju na to porodilište.

Vidić je istakao i da se danas, baš na dan otvaranja, rodio jedan dečak što je, kaže, dobar znak.

Vidić: Kvalitetna i skupa oprema 

Objasnio je da su sprovedeni svi radovi, ali da je nabavljena i jako kvalitetna i skupa oprema, te da će, ukoliko bude potrebno, moći da se obavlja više porođaja.

Vidić je zaključio da je ovo i novi impuls za zaposlene u bolnici i dokaz da, kada se dobro radi, može da se dođe do rezultata.

Kako je saopšteno iz Fondacije Dragice Nikolić, u rekonstrukciji su zamenjene kompletne elektroinstalacije, a instalacije vodovoda i kanalizacije su zamenjene kako za porodilište, tako i za celu vertikalu bolnice.

Obezbeđeno je centralno snabdevanje toplom vodom za porodilište, kao i nabavka i ugradnja agregata za celu bolnicu, sa instalacijama. 

Zamenjeni su i svi slojevi podova, zidovi su oguljeni i ponovo malterisani, a obezbeđena je i centralna ventilacija i klimatizacija za porodilište.

Pored unutrašnjih radova, betoniran je i prilazni put i urađen potporni zid sa ogradom za nesmetani prilaz saniteta ulazu u bolnicu.

Kada je u pitanju oprema, nabavljena je savremena operaciona lampa, neophodni instrumenti za funkcionisanje porođajne sale, sav nameštaj, kompletna oprema za porodilje i bebe. 

Takođe, u saradnji sa Crvenim krstom Kine za porodilište će biti obezbeđeni centralni sterilizator, aparat za anesteziju, respirator i dva pacijent-monitora.

Bivša ambasadorka Indije Narinder Čauhan donirala je sredstva za ličnu higijenu za porodilje.

Porodilište ima centralni hol, prijemnu ordinaciju za trudnice, sobu za pripremu trudnica, porođajnu salu, tri sobe za porodilje sa 14 kreveta, sobu za izolaciju i ostale prateće sadržaje.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво