Opasna droga iz Kine popularna među mladima

Nova, veoma opasna vrsta droge, stigla je u Srbiju iz Kine. Među mladima je popularna jer ima produženo dejstvo. Njeni efekti traju i do osam sati. U prethodnih deset dana troje tinejdžera umrlo je od predoziranja. RTS je proveravao kako roditelji, škola i okruženje mogu da pomognu.

Roze tableta novog ekstazija "redbul", pet puta je jača od uobičajene. Pretpostavlja se da je ova droga stigla iz Kine, a jedna doza može da izazove komu a potom i smrt.

"U sebi sadrži izuzetno velike količine već standardnog ekstazija koji se nažalost godinama ilegalno nalazi na tržištu", kaže Janko Samardžić, klinički farmakolog.

Konzument se, kažu stručnjaci, može lako prepoznati.

"Najčešće takva osoba vrlo lako stupa u kontakt sa osobama u okolini. To se još zove i 'hugdrug', dakle droga zagrljaja. Zatim osoba postaje podložna dejstvu elektronske muzike", navodi Samardžić.

Duža upotreba ovakvih psihoaktivnih supstanci osim zavisnosti, izaziva i psihičke poremećaje poput depresije, anksioznosti i šizofrenije.

"Detetu treba sve više i više para. S druge strane, ako mu roditelj ne da pare, dete ima svađalačke reakcije, svađalački je nastrojeno. Ono dete koje smo juče poznavali potpuno se menja, ide u nekom nepoznatom smeru, to je dobar pokazatelj", kaže psihološki savetnik Milan Radovanović.

Ono što zabrinjava jeste da se granica onih koji konzumiraju psihoaktivne supstance pomerila, pa po nekim istraživanjima mladi već sa 12 godina prvi put probaju tako nešto. Zato, tvrde stručnjači, najbolje je preventivno delovati.

"Treba voditi računa u koje grupe je dete ušlo, koju ideologiju ta grupa podržava. Negde vrlo lako roditelj može da prepozna na osnovu muzike koje dete sluša, na osnovu stila oblačenja. To su sve signali koji se od početka trebaju posmatrati", ističe Radovanović.

Nadležni najavljuju formiranje timova za borbu protiv narkomanije, koji će obilaziti osnovne i srednje škole i držati predavanja o narkomaniji i štetnim posledicama.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара